Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Globalna trgovina dosegnula rekordan iznos u 2022. godini

23. Ožujak 2023.

Svjetska razmjena dobara i usluga dosegnula je u 2022. godini rekordna 32 bilijuna dolara unatoč posustajanju u drugoj polovini godine zbog pogoršanog stanja u gospodarstvu i pojačane neizvjesnosti, izvijestio je UNCTAD.

Trgovina robom porasla je lani oko 10 posto, na 25 bilijuna dolara, procjenjuju u Konferenciji Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj. Još je snažnije porasla trgovina uslugama, za 15 posto, na sedam bilijuna dolara, procjenjuje UNCTAD.

Trgovinu su poduprli više-manje riješeni logistički problemi u lukama, veći transportni kapaciteti i pad troškova prijevoza na pretpandemijsku razinu, tumači agencija UN-a.

U drugoj polovini godine razmjena se smanjila zbog pogoršanog stanja u gospodarstvu i pojačane neizvjesnosti, napominju, dodavši da se u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca trgovina robom smanjila za tri posto dok je trgovina uslugama bila stabilna.

Svijetla točka bila je trgovina ‘zelenim‘ proizvodima koja je u drugoj polovini prošle godine porasla četiri posto, na 1,9 bilijuna dolara, navodi se u izvješću.

Trgovina automobilima na električni i hibridni pogon poskočila je u razdoblju od srpnja do prosinca za 25 posto, neplastične ambalaže za 20 posto, a vjetroturbina za 10 posto, utvrdili su u UNCTAD-u.

Ruski izvoz zabilježio je pak u zadnjem lanjskom tromjesečju najveći pad u skupini velikih gospodarstava. Rusko gospodarstvo pogođeno je sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. koja je izazvala nestabilnost na tržištima hrane i energije.

U prvoj polovini ove godine UNCTAD očekuje stagnaciju trgovine, dodajući da su izglede, među ostalim, prigušili inflacija, rast kamatnih stopa i visoke cijene energije, hrane i metala.

Najveći su rizik za trgovinu u ovoj godini geopolitičke napetosti, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, ističu.

Agencija je osnovana u Ženevi 1964. godine, ima 195 članica i fokusirana je u prvom redu na interese zemalja s niskim i srednjim dohotkom, navodi agencija dpa.

29. svibanj 2023 09:02