Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Grupacija Pervanovo: Propao pokušaj otkupa dionica manjinskih dioničara Spin Valisa

19. Svibanj 2023.
Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor kompanije Pervanovo Invest
Kompanija Darka Pervana ‘zbog izvanrednih i neprediviđenih tehničkih okolnosti‘ nije doznačila 6,14 milijuna eura potrebnih za isplatu dionica preostalih dioničara koji su prihvatili ponudu za kupnju

Nakon što je pred kraj prošle godine Grupa Pervanovo stekla većinski vlasnički udjel (83,01 posto) u Spin Valisu, ubrzo je, početkom travnja ove godine, uslijedila i ponuda za kupnju preostalih dionica te požeške tvrtke. U ime Grupe ponudu je objavila tvrtka Välinge Croatia, koja je u vlasništvu švedskoga Välinge Groupa. Ponuda je iznosila je 644,66 eura po dionici, što odgovara cijeni po kojoj je Pervanovo kupilo većinski paket Spin Valisa, a za otkup je prihvaćeno 9527 dionica, čime bi tvrtka Välinge Croatia došla do 97,51 posto udjela u Spin Valisu.

Na iznenađenje dioničara koji su prihvatili tu ponudu, međutim, na mrežnim stranicama SKDD-a ovoga se ponedjeljka pojavila obavijest da ‘Välinge Croatia nije doznačio iznos novčanih sredstava potrebnih za isplatu imateljima vrijednosnih papira koji su prihvatili ponudu za kupnju dionica izdavatelja Spin Valis d. d., čime se, u skladu s dostavljenom obavijesti o objavi ponude za kupnju, raskidaju ugovori o kupoprodaji‘. Što se dogodilo, zašto je kompanija Darka Pervana zakazala i nije na SKDD-ov račun dostavila 6,14 milijuna eura, koliko vrijede dionice ponuđene u otkup?

– Zbog izvanrednih i nepredviđenih tehničkih okolnosti nismo uspjeli u predviđenom roku SKDD-u doznačiti potrebna sredstva za isplatu kupoprodajne cijene manjiskim dioničarima. U svakom slučaju, namjeravamo u što kraćem roku pristupiti manjiskim dioničarima u vezi s otkupom njihovih dionica te u ponovljenom krugu otkupa dioničarima nadoknaditi troškove ovjere potpisa novog ugovora o kupoprodaji i prijenosu dionica – objasnio nam je Nikola Paić, izvršni direktor i prokurist Välingea Croatia, ujedno se u ime tvrtke ispričavši svim manjinskim dioničarima na nastalim neugodnostima. 

16. travanj 2024 05:34