Tvrtke i tržišta
StoryEditor

INA poručila da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena

21. Lipanj 2022.

U najnovijem priopćenju za javnost, iz INA-e su se osvrnuli na temu opskrbe goriva i brojne neprovjerene i netočne informacije koje se u zadnje vrijeme iznose u medijima.

Proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka INA osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti. U 2021. INA je iz Mađarske uvezla samo 1,3 posto derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u 2022. godini, objavili su.

Istovremeno, INA je i izvezla u Mađarsku 0,7 posto ukupno prodanih količina derivata u 2021. Dakle, INA se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta.

U skladu s navedenim potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara.

Također je objavljeno da se govori o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka i istaknuli da navedena kontinuirano prerađuje naftu od ožujka, kada je završio redoviti remont, i radi u maksimalnom kapacitetu.

U priopćenju također stoji da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer INA kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete.

U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva na niti jednom maloprodajnom mjestu.

19. travanj 2024 10:21