Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon neuspjele Funderbeam kampanje Friendly Fire uskoro otvara nove lokacije u Beču i Mexico Cityju

07. Veljača 2023.
David Kosir, Friendly Firefoto Franjo Matković

Prva hrvatska esports franšiza Friendly Fire nedavno je otvorila vrata nove igraonice u Banja Luci, a kroz nekoliko tjedana će otvoriti još jednu lokaciju u Beču. Kojom brzinom napreduje franšiza i kakvi su planovi za budućnost, otkrio nam je njen osnivač David Kosir

- Danas je otvoreno devet lokacija, kroz dva tjedna će to biti deset kada se otvori nova lokacija u Beču, a uskoro i 11 kada vrata otvori ona u Mexico Cityju. To su Meksiko, Austrija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Imamo jako puno upita iz država u kojima već imamo franšize, ali i iz okolnih država kao što su Njemačka, Italija, Češka i Slovačka.

Ipak, volio bih kada bi dobili još koju lokaciju u Hrvatskoj - kazao nam je Kosir i dodao da je jedna od igraonica bila otvorena u Ljubuškom, ali je preseljena u gotovo dvostruko veći prostor u Banja Luci. 

Problemi s prikupljanjem kapitala 

Premda devet lokacija nije malo, važno je napomenuti da je 15. lipnja prošle godine Friendly Fire imao jednak broj otvorenih igraonica. Tada su na Zagrebačkoj burzi s Funderbeamom SEE predstavili pokretanje investicijske kampanje u iznosu do 600 tisuća dolara, ali novac nisu uspjeli prikupiti. 

- Nažalost se nismo proslavili u investicijskoj kampanji na Funderbeamu. Imali smo nekoliko problema koji su nas onda svi skupa zakočili i tako smo ostali u privatnom dijelu kampanje bez dovoljno sredstava skupljenih za javni dio. Najveći problem je bio taj što, zbog komplicirane regulative, našim investitorima iz SAD-a nije bilo moguće ulagati na Funderbeamovoj platformi.

Onaj tko ima iskustva sa startup-ima zna kako je to u ovom svijetu. Rijetko kada je sve ružičasto, iako se svi trudimo izvana predstaviti u najboljem svjetlu. Bez obzira na relativni neuspjehu prošle Funderbeam kampanje, i dalje smo otvoreni za investiciju i mislim da bi nam ona jako pomogla da se širimo brže nego što možemo sada kada se financiramo o iz vlastitog cashflowa. Sumnjam da će to biti u obliku crowdfundinga, izglednije je da će investicija doći od fondova ili imućnih individualaca - rekao nam je Kosir. 

Objašnjavajući o koliko faktora ovisi uspjeh jednog takvog startupa i koliko je izazovno za isti prikupiti dovoljno sredstava, Kosir nam je u par rečenica rekao što se sve promijenilo u Friendly Fireu od prošle godine. 

Novi član ekipe u SAD-u 

- Od kad smo prije nešto više od pola godine predstavili našu kampanju i na taj način izašli u javnost sa Friendly Fire projektom, dogodilo se puno toga. Kao što sam rekao, nedavno se otvorila naša nova franšiza u Banja Luci, a kroz par tjedana se otvara još jedna u Beču.

Osim toga, naš franšizer u Meksiku intenzivno radi na otvaranju više lokacija, a nadamo se i zatvaranju nekih od aktualnih pregovora te novim lokacijama po Europi. U SAD-u smo dobili novog i jako važnog člana naše ekipe, to je Ryan Kalinowski, čovjek s više desetljeća iskustva u franšiznom svijetu i jedan od prva četiri zaposlenika Snap Fitness franšize i jedan od zaslužnih zašto je Snap Fitness napredovao s jedne na  preko 2.000 lokacija u svijetu - dodao je Kosir.

Imati takvog stručnjaka u domeni u kojoj je i njihov projekt je vrlo važno za daljnji rast te puno važnije ostvarenje od prikupljanja kapitala, smatra Kosir. Što se tiče isplativosti lokacija, rekao nam je da su sve njihove igraonice ‘cash flow pozitivne‘.

- Teško je reći koja je najprofitabilnija jer nemamo uvijek točan uvid u visinu investicije i tekuće troškove, ali zasigurno najveće prihode rade lokacije u Austriji. Naše Hrvatske lokacije su već dugo godina stabilne i profitabilne, osim ako izuzmemo ono turbulentno vrijeme covida, koje je srećom sada iza nas - komentirao je Kosir. 

- Ja sam jedan od onih koji nikada nije zadovoljan i uvijek mislim da može bolje. Iako, kada pogledam sa distance što smo sve napravili u zadnjih šest godina ne mogu nego biti ponosan, ali i uzbuđen zbog svega što nas čeka u budućnosti - zaključio je. 

30. travanj 2024 06:02