Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nove promjene u PwC-u: Hrvoje Jelić imenovan glavnim partnerom za Hrvatsku i Sloveniju

02. Srpanj 2024.
Hrvoje Jelić

PwC Hrvatska u novu je poslovnu godinu ušao reorganizacijom vodećih pozicija pa je od 1. srpnja  Hrvoje Jelić, mag. iurpreuzeo ulogu glavnog partnera za PwC-ova društva u Hrvatskoj i Sloveniji, priopćili su iz PwC-a. Jelić je partner za porezne usluge PwC-a Hrvatska s više od 24 godine radnog iskustva na području poreznih pitanja, što uključuje porez na dohodak, porez na dodanu vrijednost, porez na dobit i porez na promet nekretnina. Njegove odgovornosti uključuju savjetovanja o poreznim aktivnostima za lokalne i međunarodne klijente u raznim industrijama - financijska industrija, maloprodaja i veleprodaja, energetika, televizija, telekomunikacije, turizam, farmacija, nekretnine...

Također, bavi se i poreznim planiranjem, izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja te prati aktivnosti porezne administracije, dok podršku klijentima pruža i kroz pripremu žalbi i predmeta za Upravni sud. Tijekom profesionalne karijere Jelić je radio i za druga velika društva iz područja savjetovanja o porezima, a održao je i niz seminara i predavanja o različitim poreznim temama iz svog područja stručnosti, uključujući one na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskom fakultetu i ZŠEM-u, kao i pred nekim drugim udrugama i organizacijama. Aktivno je uključen u rad na prijedlogu reformi hrvatskog poreznog sustava u okviru AmChama Hrvatska pa je tako, sa suradnicima, predložio razne izmjene i dopune usmjerene na poboljšanje i daljnji razvoj hrvatskih poreznih propisa (od kojih su mnoge i prihvaćene).

John Gašparac, dosadašnji glavni partner za PwC Hrvatska, u sljedećem razdoblju preuzima ulogu vodećeg partnera zaduženog za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja za PwC Slovenija. 

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 1988. u jednoj od danas četiri najveće međunarodne kompanije za intelektualne usluge u Vancouveru u Kanadi. Pridružio se Price Waterhouseu 1997., tvrtki koja je u tom trenutku započela s radom u Hrvatskoj, postavši PwC 1998.

Tijekom karijere bio je odgovoran za portfelj klijenata koji uključuje neke od najuglednijih tvrtki na hrvatskom, ali i ostalim tržištima regije. U razdoblju od 2004. do 2007. godine, bio je angažiran u nekadašnjem moskovskom uredu PwC-a kao redovni član GACS (Global Accounting Consulting Services - globalne usluge računovodstvenog savjetovanja), specijaliziran za Međunarodne standarde financijskog izvještavanja, stječući opsežno međunarodno iskustvo u radu s velikim portfeljem tvrtki na ruskom tržištu. U srpnju 2007. godine, John je promaknut u partnera, a kasnije je postao vodeći partner zadužen za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja za hrvatski ured PwC-a te je 2016. godine postao glavni partner za PwC Hrvatsku. Nadalje, od 2022. godine preuzeo je odgovornost za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja PwC-a u jugoistočnoj Europi. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru u Kanadi, a član je i Kanadskog instituta ovlaštenih računovođa (CPA). Isto tako, zadnje 4 godine ima aktivnu ulogu u Američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj (AmCham Hrvatska) kao njezin dopredsjednik. Uz profesionalne interese, već dugi niz godina podržava i aktivno sudjeluje u aktivnostima društveno-odgovornog poslovanja PwC-a Hrvatska.

image

John Gašparac

foto

Marko Marušić preuzima ulogu vodećeg partnera zaduženog za porezne usluge PwC-a Hrvatska.

Marušić već 24 godine pomaže klijentima u poreznim pitanjima. Specijaliziran je za savjetovanje iz područja PDV-a, ali ima veliko iskustvo u transfernim cijenama odnosno transakcijama između povezanih osoba te projektima dubinske analize, te upravnim postupcima i sporovima vezanim uz poreze. Savjetuje klijente iz raznih industrija s naglaskom na maloprodaju, nekretnine, FMCG i financijske usluge. Marušić je bio u timu poreznih stručnjaka koji su sudjelovali u screening procesu prilikom pristupanja Hrvatske EU. Aktivno sudjeluje u izmjenama poreznih propisa kroz podršku raznim organizacijama koju su usmjerene na poboljšanje poslovanja u RH. Također je autor nekoliko članaka u stručnim publikacijama Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).

image

Marko Marušić

foto

Siniša Dušić preuzima ulogu vodećeg partnera zaduženog za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja PwC-a Hrvatska.

Dušić ima više od 25 godina profesionalnog iskustva, od toga 11 godina kao partner u PwC-u, što uključuje i vođenje tima za revizije i savjetodavne usluge u PwC-u Hrvatska za klijente iz financijskog sektora. Profesionalno iskustvo je stjecao u Hrvatskoj, ali i u regiji jugoistočne Europe i u SAD-u. Između ostalog bio je i partner zadužen za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja u PwC-u Slovenija. Odgovoran je za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja velikom broju klijenata uključujući i vodeća društva u Hrvatskoj i regiji. Dušić je također ranije u profesionalnoj karijeri bio zadužen za vođenje i dao značajan doprinos razvoju Odjela transakcija u PwC-u Hrvatska te je kao partner bio zadužen za neke od najvećih projekata iz područja dubinskih snimanja, procjene vrijednosti društva, kupnje i prodaje društava u Hrvatskoj i regiji. Ovlašteni je revizor, te ovlašteni interni revizor za financijsku industriju.

image

Siniša Dušić

foto

Preuzimajući ulogu glavnog partnera za PwC društva u Hrvatskoj i Sloveniji, Hrvoje Jelić je istaknuo:

– Regionalno vodstvo PwC-a iskazalo mi je povjerenje dodjelom nove dužnosti u Hrvatskoj i u Sloveniji. Zahvaljujem hrvatskim i slovenskim partnerima na potpori u preuzimanju te dužnosti, a posebno kolegi Johnu Gašparcu – koji je osam godina bio glavni partner za PwC Hrvatska i puno mi tijekom posljednje dvije godine pomagao da se za ovo pripremim. Također zahvaljujem i kolegi Thomasu Magillu, koji je protekle četiri godine bio glavni partner u PwC-u u Sloveniji. Na ovu novu dužnost gledam kao na velik i zanimljiv profesionalni i osobni izazov, nadam se da ću je dobro obavljati i zahvalan sam na toj prilici. Gospodarsko okruženje brzo se mijenja, i za našu profesiju postaje rizičnije i izazovnije. Neovisno o tome, PwC će nastaviti pružati usluge visoke kvalitete i brinuti se o interesima svojih klijenata. U tome svakako računam na predanost i pomoć svih naših zaposlenika i partnera, kao što je to bilo i dosad. –

06. srpanj 2024 05:00