Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pevex želi zadržati svu dobit, mali dioničari traže isplatu dividende

08. Travanj 2022.

Uprava trgovačkog lanca Pevex u pozivu na Glavnu skupštinu, sazvanu za 10. svibnja, navodi kako je neto dobit u 2021. godini iznosila 288 milijuna kuna te predlaže zadržavanje čitavog iznosa u zadržanu dobit društva.

No, s tim se ne slažu mali dioničari okupljeni u Udruzi malih dioničara Pevex čiji je upravni odbor, na čelu s Hrvojem Markovićem, upravi Pevexa uputio prijedlog za isplatu dividende u iznosu od 10.900 kuna po dionici.

Ističu kako je, za razliku od prošle godine, uprava prvog hrvatskog trgovačkog lanca predložila Glavnoj skupštini da na svojoj sjednici sljedeći mjesec donese odluku o zadržavanju čitavog iznosa dobiti ostvarene tijekom prošle godine.

- Trgovački div Pevex ostvario je u 2021. godini rekordnu dobit u iznosu od 287.948.760,52 kuna, što je 44 posto  više nego godinu prije. Krešimir Bubalo, koji je prošle godine došao na čelo te tvrtke, izjavio je tada dioničarima da je omjer isplate od 50 posto dobiti ‘idealan i realan’ – stoji u priopćenju Udruge malih dioničara.

Podsjećaju kako je prošle je godine uprava Pevexa predložila isplatu dividende u omjeru od 50 posto dobiti, dok je bivši predsjednik uprave Jurica Lovrinčević kao dioničar predložio da se isplati 75 posto.

Mali dioničari ističu da ne postoji razlog da se nakon još jedne u nizu rekordnih godina ne isplati dividenda te da je predloženi omjer realan. Uz nisku zaduženost društva, smatraju da novčani tijek redovnog poslovanja uz 50 posto dobiti kao rezerve likvidnosti te mogućnost financiranja kreditnih institucija omogućavaju društvu provedbu investicijskih planova.

Očekuju podršku svih dioničara, podsjećajući da su u prijašnjim godinama usvojeni protuprijedlozi u vezi isplate dividende.

Najveći dioničari Pevexa su Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA grupe s 36,6 posto udjela, Dicentra s 14,4 posto, bivši predsjednik uprave Jurica Lovrinčević koji drži 8,8 posto dionica, čelnik Domovinskog pokreta Mario Radić s 8,73 posto te tvrtka Filir sa7,6 posto udjela.

26. travanj 2024 17:44