Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Polugodišnja neto dobit Atlantic Grupe porasla na 24,4 milijuna eura

25. Srpanj 2024.
Dan velikih planova 2023. Emil Tedeschifoto Rene Karaman

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 24,4 milijuna eura što je rast od 16,5 posto posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Atlantic u četvrtak.

Prihod od prodaje ostvaren je u iznosu od 512,5 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 11,5 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 29,2 posto na 57,4 milijuna eura.

Najveći rast ostvarila su strateška poslovna područja (SPP) Kava (19,2 posto), Pića (10,2 posto) i Delikatesni namazi (10,1 posto). 

Kava kao najveća pojedinačna kategorija sudjeluje u ukupnom prihodu s 21,8 posto. U distribuciji prednjače Strateško distribucijsko područje (SDP) Sjeverna Makedonija s rastom od 12,4 posto i Hrvatska s rastom od 9,3 posto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 63,2 posto, ljekarničko poslovanje 9,0 posto, dok principalski brendovi sudjeluju s 27,8 posto prihoda od prodaje.

- Atlantic Grupa nastavlja ostvarivati odlične poslovne rezultate, pri čemu je rast profitabilnosti nadmašio snažan rast prodaje u gotovo svim poslovnim i distribucijskim područjima - rekao je  predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Naveo je kako su unatoč rastu cijena kakaa i sirove kave, većim ulaganjima u zaposlene i marketinške aktivnosti, prodajni rezultati omogućili snažan rast profitabilnosti.

Akvizicija društva Strauss Adriatic, kako je rekao, obilježila je ovu godinu, a napredak integracije u Atlantic Grupu još jednom dokazuje kompanijsko iskustvo u akvizicijama i postakvizicijskim sinergijama.

- Nastavljamo s intenzivnim kapitalnim ulaganjima i inovacijama, a posebno mjesto zauzima lansiranje Argete Meatless i Boom Box smoothija i krekera. Ostajemo fokusirani na daljnji uspješni i održivi rast u narednom periodu -  istaknuo je Tedeschi. 

U priopćenju se među ostalim navodi kako je u okviru vlasničke transformacije društva Fortenova grupe, a temeljem Nagodbe sklopljene u postupku izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d., te Zapisa o zajmu dobavljača, dana 16. srpnja 2024. godine Atlantic Grupa je naplatila 7,1 milijuna eura graničnog duga Agrokora i pripadajuću kamatu u iznosu od 1,5 milijuna eura.

Također, temeljem odluke Skupštine društva, isplaćena je dividenda od 1,20 eura po dionici, što čini više od 50 posto konsolidirane godišnje dobiti, čime se dodatno potvrđuje stabilnost kao i nastavak prošlogodišnjeg uspjeha poslovanja Atlantic Grupe i u prvom polugodištu ove godine.

07. rujan 2024 19:34