Tvrtke i tržišta
StoryEditor

ZEW indeks u Njemačkoj pao na razine iz prvog lockdowna

16. Ožujak 2022.

Povjerenje njemačkih investitora mjereno ZEW pokazateljem vratilo se na razine iz ožujka 2020., odnosno razine najsnažnijeg ekonomskog zaključavanja (tzv. lockdowna) zbog pandemije. Tako su očekivanja investitora pala s 54,3 bodova u veljači, na -39,3 bodova u ožujku, što je znatno niže od tržišnog konsenzusa od 5,0 bodova. Pokazatelj trenutne situacije također se značajno pogoršao.

Vrijednosti ZEW pokazatelja u skladu su sa zabrinutošću investitora zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Sukob na europskom tlu utjecao je i na očekivanja investitora u cijelom euro području, pa su tako vrijednosti skliznule s 48,6 bodova u veljači, na -38,7 bodova u ožujku. Industrijska proizvodnja u euro području u siječnju u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 1,3 posto (kalendarski prilagođeni indeksi) dok je na mjesečnoj razini stagnirala. Na godišnjoj razini, najveći doprinos padu došao je od kapitalnih dobara koja su zabilježila pad od 8,4 posto.

S druge strane Atlantika, indeks proizvođačkih cijena u SAD-u u veljači dosegnuo je dvoznamenkastu stopu rasta od 10 posto na godišnjoj razini. U odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene u industriji usporile su na 0,8 posto (s 1,2 posto u siječnju). Isključujući cijene energije i hrane, proizvođačke cijene rasle su po stopi od 8,4 posto na godišnjoj razini i 0,2 posto mjesečno. Cijene energije i dalje su najveći generator rasta. Troškovi intermedijarnih dobara, koji odražavaju cijene proizvođačkih dobara u ranijim fazama proizvodnje, zabilježili su rast od 1,6 posto mjesečno od čega se 40 posto rasta može pripisati većim cijenama goriva. Na godišnjoj razini, troškovi intermedijarnih dobara porasli su za 23,3 posto.

Uz novi 40-godišnji maksimum rasta potrošačkih cijena potaknut cijenama energije, hrane i stanovanja, vrijednosti indeksa proizvođačkih cijena pokazuju nastavak inflatornih pritisaka na razini cijele ekonomije. Stoga će Fed na današnjem sastanku imati najnovije podatke o inflaciji te s nestrpljenjem očekujemo odgovor kreatora monetarne politike u SAD-u na trenutačne izazove. Općenito, očekuje se povećanje kamatne stope po prvi put od 2018. godine za 25 bb. Nagađanja o većem porastu od 50 bb izblijedjela su od pojave geopolitičkih rizika u Europi i signala članova Fed-a da, za početak, preferiraju manji korak u podizanju kamatne stope.

25. travanj 2024 16:54