Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Žigman: Očekujem da će sada kada je valutni rizik izbrisan kreditni rizik biti više u fokusu

06. Lipanj 2023.
Ante Žigmanfoto Rene Karaman

Kada se govori o upravljanju rizicima, jedan od najčešćih rizika, koji uvijek zapne za oko je valutni rizik koji je, kako je rekao predsjednik Hanfe Ante Žigman na panelu održanom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, praktički nestao s početkom ove godine.

‒ Očekujem da će sada biti kamatni rizik i vjerojatno neki drugi rizici više u fokusu, a valutni rizik je jedan koji je odjednom, preko noći, izbrisan iz bilanci novih društava – poručio je Žigman prilikom predstavljanja knjige ‘Upravljanje rizicima: teorijski koncepti i primjena u poslovnoj praksi‘ autorica Danijele Miloš Sprčić i Ivane Dvorski Lacković.

image

Ivana Dvorski Lacković i Danijela Miloš Sprčić

foto

Žigman je naglasio i važnost Kodeksa korporativnog upravljanja Hanfe, a kako je istaknuo, cilj je nastaviti i dalje te novim izmjenama u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, a možda i OECD-om raditi na upravljanju.

Dotaknuo se i općenito teme ESG kriterija rekavši da ‘ovaj G‘, odnosno korporativno upravljanje često ostane zanemaren jer bez njega nema ni upravljanja rizicima, a ni uvođenja ekološkog standarda.

Na panelu pod nazivom ‘Upravljanje rizicima u hrvatskim poduzećima‘ govorila je i Ivana Miličić iz Europske banke za obnovu i razvoj koja je naglasila reformu korporativnog upravljanja kao specifičnost Hrvatske jer je provedena i s EBRD-om i sa Hanfom, ministarstvima, ali i poduzećima.

image

Panel rasprava: Upravljanje rizicima u hrvatskim poduzećima

foto

‒ Suradnja s OECD-om je iznimno važna kako bi se reforme provele jer ih je teško i donijeti, a još teže implementirati – rekla je Miličić.

Bankarski sustav prvi pada na pomisao kada se govori o rizicima, što je potvrdila i direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko rekavši da banke gledaju sve aspekte rizika pa osim ESG-a tu je i cyber rizik.

‒ Nije pitanje hoće li nas hakirati nego kada će nas hakirati i moramo biti spremni upravljati tim rizicima – objasnila je Perko.

Na panelu su sudjelovali i Igor Lončarski s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, Matija Kovačević, član uprave Hrvatskog Telekoma te Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga Adris grupe.

Cijeli panel zaokružio je predstavljanje knjige autorica Miloš Sprčić i Dvorski Lacković koja je namijenjena menadžerima, studentima ekonomije i studentima organizacije i informatike, a kako je potvrđeno na događanju, način na koji je napisan je ‘dobar razmjer znanstvenog i aplikativnog pristupa‘ temi upravljanja rizicima.

Jedan od recenzenata ove knjige bio je i Žigman koji je naglasio da novi rizici dolaze svaki dan dok prošli ne nestaju pa ‘možemo njima upravljati‘ što je nužno za poslovanje svakog poduzeća.

22. travanj 2024 10:38