Ukratko
StoryEditor

Hrvatska ostala na 57. mjestu po percepciji korupcije

30. Siječanj 2024.
korupcija, nepozizam

Hrvatska je zadržala 57. mjesto na novom Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International objavljenome u utorak, prema kojemu je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja. 

Za Hrvatsku nema promjene u odnosu na 2022. godinu. Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom. Susjedne zemlje Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova. 

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, po indeksu percepcije.

Na dnu ljestvice su zemlje koje potresaju krize poput Sirije, Venezuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije. 

Od zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. s 36 bodova, a Bosna i Hercegovina 108. s 35 bodova. Crna Gora je na 63. mjestu s četiri boda manje od Hrvatske. 

- Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta - rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International, piše dpa. 

Kao primjer je navela Mađarsku koja je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i drži najlošiju poziciju među zemljama Europske unije.

- Slaba odgovornost i politička korupcija potkopavaju vladavinu prava u regiji u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucije. U najalarmantnijim slučajevima, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima, vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače - objavio je Transparency International o korupciji u zemljama EU-a.

Kao regija, supsaharska Afrika najniže je na ljestvici, unatoč poboljšanju u nekim zemljama.

23. travanj 2024 12:46