Ukratko
StoryEditor

Kineska industrijska proizvodnja ubrzala u travnju, a potrošnja nastavlja usporavati

17. Svibanj 2024.
Kina, problemi, krah, gospodarstvo, slom

Kineska industrijska proizvodnja nadmašila je predviđanja u travnju zahvaljujući poboljšanju vanjske potražnje, dok je maloprodaja  usporila a sektor nekretnina i dalje koči gospodarstvo i stvara pritisak na Peking da učini više kako bi podržao rast.

Podaci za travanj pokazali su mjestimičan oporavak u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Prema podacima kineskog statističkog zavoda, industrijska proizvodnja je na godišnjoj razini u travnju porasla za 6,7 posto, ubrzavajući u odnosu na rast od 4,5 posto u ožujku i iznad 5,5-postotnog povećanja koliko su očekivali analitičari.

No maloprodaja se povećala samo 2,3 posto, po najsporijoj stopi od prosinca 2022. godine, dok je u prošlom mjesecu porasla 3,1 posto. Analitičari su očekivali rast za 3,8 posto.

Podaci i dalje pokazuju trend jake vanjske i slabe domaće potražnje, koja je očigledno rezultat pogoršanja u sektoru nekretnina.

Maloprodajnim brojkama na godišnjoj razini u travnju nisu pomogla ni dva državna praznika, koji su obično veliki pokretač poslovanja ugostiteljskog i turističkog sektora.

Kriza u sektoru nekretnina

Dugotrajna kriza u sektoru nekretnina, ključnom stupu gospodarstva, ostaje glavna briga kreatorima politike, potrošačima i ulagačima. Cijene novih kuća u travnju su pale po najvećoj stopi u posljednjih više od devet godina, pokazali su odvojeni podaci objavljeni u petak, dok napori u podupiranju posrnulog sektora pokazuju malo naznaka da su se isplatili.

Nekretnine usporavaju ukupni rast i natjerale su vlasti da udvostruče potpore. Kina je u petak objavila planove za lokalne vlasti da kupe "neke" stanove i obećala snažne napore za isporuku nedovršenih domova, kao dio nove runde mjera za stabilizaciju krizom pogođenog sektora nekretnina.

Gradovi Hangzhou, dom tehnološkog diva Alibabe, i Xian, su u najnovijim naporima lokalnih vlasti da promiču prodaju nekretnina ukinuli početkom mjeseca ograničenja kupnje kuća.

Prekapacitiranost

Iako je izvoz bio kineska svijetla točka, analitičari još uvijek nisu sigurni koliko je oporavak u tom sektoru održiv, osobito nakon oživljavanja protekcionističkog stava Washingtona.

Bidenova administracija ovaj je tjedan pokrenula naglo povećanje carina na izvoz vrijedan 18 milijardi dolara, uključujući učetverostručenje pristojbi na kineska nova električna vozila. 

Podaci pokazuju dvoznamenkasti rast proizvodnje opreme za ispis 3D, novih električnih vozila i proizvoda s integriranim krugovima. SAD je Kinu optužio da u tim sektorima stvara višak kapaciteta.

Europska unija također je izrazila zabrinutost zbog jeftine kineske robe koja preplavljuje njezina tržišta, otvarajući novu frontu u trgovinskim napetostima s Pekingom.

Veća politička potpora

Kineska vlada je za 2024. postavila ambiciozan cilj rasta oko pet posto, što mnogi analitičari smatraju previše izazovnim ciljem ukoliko ne bude puno više poticaja.

U petak je Kina pokrenula izdavanje 138,2 milijarde dolara ultradugih posebnih državnih obveznica s rokom dospijeća od 20 do 50 godina, kako bi  prikupila sredstva namijenjena poticanju posrnulih sektora.

23. lipanj 2024 01:23