Ukratko
StoryEditor

Koykanova ekspanzija po Europi: Nova era za hrvatske franšizne lance

01. Listopad 2024.
Nakon godina testiranja raznih poslovnih modela, razvoja više od dvjesto različitih proizvoda i dizanja vlastite mreže restorana Koykan se počinje širiti na nova tržišta. Ambiciozna strategija širenja bila bi nemoguća bez otvaranja vlastitih franšiznih restorana

Posljednjih nekoliko godina zdravi franšizni restorani ulične hrane (engl. street food) ubrzano su preoblikovali europsku gastroscenu. Suvremeni potrošači sve više preferiraju restorane koji uspješno popunjavaju prazninu između tradicionalnih opcija brze hrane i zdravih, visokokvalitetnih obroka koji se brzo poslužuju. Globalni uspjeh takvih franšiznih koncepata i velik interes tržišta ubrzali su i projekt širenja hrvatskog lanca Koykan čija je vizija brzo posluživati svježu, visokokvalitetnu, ukusnu, zdravu i pristupačnu hranu u gostoljubivom okružju koristeći se pritom ekološki prihvatljivim pakiranjima za suvremene potrošače diljem svijeta.

Strategija širenja

Koykan je osnovan prije više od dvanaest godina i od početka se razvijao kao lanac restorana ulične hrane poštujući standarde razvoja franšiznog poslovanja. Nakon godina testiranja raznih poslovnih modela, razvoja više od dvjesto različitih proizvoda i dizanja vlastite mreže restorana spremno se počinje širiti na nova tržišta. Ambiciozna strategija širenja bila bi nemoguća bez otvaranja vlastitih franšiznih restorana, pa će tako u sljedećim mjesecma Koykan otvoriti nove restorane u svim većim gradovima u Hrvatskoj, ali i prve restorane izvan hrvatskih granica. U planu je otvorenje od deset do petnaest vlastitih restorana u regiji u iduće tri-četiri godine te sigurno još toliko s franšiznim partnerima. Prvi franšizni ugovori već su potpisani u Njemačkoj i Češkoj, a prostori se intenzivno traže i u Sloveniji i Slovačkoj. U godinama koje slijede očekuje se i nastavak širenja na ostatak regije DACH i CEE, što do sada nije pošlo za rukom nijednome hrvatskom lancu restorana.

Financijski pokazatelji bit će ključni u procjeni uspjeha te ekspanzije. Najvažniji među njima omjer je pokrića anuiteta iz operativne dobiti (engl. debt service coverage ratio – DSCR), koji Koykan drži visokim zahvaljujući stabilnoj operativnoj dobiti. Kompanija razmatra izdavanje korporativnih obveznica odabranim investitorima kao najbolji način financiranja, čime bi se omogućila dodatna likvidnost za ubrzanje otvaranja novih lokacija. Lanci restorana ulične hrane poput Subwaya, Dean&Davida ili Chipotlea uspjeli su tako ambiciozno rasti isključivo stalno ulažući u standarde kvalitete, inovacije i kvalitetu hrane te uz financijsku potporu investicijskih fondova. Upravo se na to Koykan najviše fokusirao u razvoju vlastitoga franšiznog modela. Nakon uspješne zatvorene financijske runde od gotovo milijun i pol eura uložio je sredstva i vrijeme u kreiranje franšiznoga koncepta koji će potpuno transformirati način na koji se vodi poslovanje svakog restorana i cijele grupe. Koykan za sebe ponosno može reći da je iznimno fokusiran na inovacije i razvoj, i to u više različitih segmenata poslovanja. Digitalna je kompanija i mnogo ulaže u primjenu novih tehnologija prateći pritom najnovije trendove. Kompletno mu je poslovanje u oblaku (cloud), a s partnerima kontinuirano razvija i uvodi nova hardverska i softverska rješenja. Svi proizvodi razvijaju se u zasebnoj kompaniji Koykan Culinary Center koja kontinuirano testira nove sastojke i razvija nove proizvode, što Koykanu daje prednost da kreira nove tržišne trendove.

Širenje prodajom franšize

Među raznim franšizama sektor F&B-a iznimno raste, kako i u svijetu tako i u Hrvatskoj. Predviđa se da će se taj rast nastaviti i sljedećih od pet do deset godina diljem cijele Europe. Koykan se savršeno uklapa u taj trend i sa svojom raznovrsnom ponudom proizvoda namijenjenih širokoj publici i uspješnim poslovnim modelom koji se jednostavno može primijeniti i postaviti u kratkom roku uz potporu njegova franšiznog tima. Koykanovi franšizni partneri imaju na raspolaganju potporu koja ih prati na svakom koraku njihova poduzetničkog pothvata i koja počinje već od izrade poslovnog plana i pronalaska, odabira i ugovaranja lokacije. Osigurani su i profesionalna potpora pri opremanju i uređenju restorana, trening i edukacija za franšiznog partnera i njegov uži tim, potpora u pripremi otvaranja restorana, konstantno praćenje i mentorstvo u vođenju poslovanja, savjetovanje o marketinškim i prodajnim strategijama te daljnjem razvoju. Svaki franšizni model uključuje proizvode, brend i propisane standarde poslovanja.

Koykan ističe da su uz pažljivu primjenu njegova franšiznog modela rizici poslovanja svedeni na minimum, a prosječan je povrat investicije od dvije do tri godine. Kao i u svakom poduzetničkog pothvatu, odabir kvalitetnog poslovnog partnera iznimno je važan, a Koykan je dokazao da ima rezultate, jasan plan i viziju rasta u uspješnu međunarodnu franšizu. Širenje po Europi označava početak nove ere za hrvatske franšizne lance, s ambicijom da Koykan postane prepoznatljiva marka na globalnoj sceni.

Za više informacija o franšiznim prilikama kontaktirajte s timom putem internetske stranice www.koykan.com ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

05. listopad 2024 03:26