Ukratko
StoryEditor

U 2022. godini započela provedba velikih i važnih projekata Grada Kutine i RA Mrav

04. Listopad 2022.
Sastanak u prostorijama PUNK-a s djelatnicima osnovnih škola Grada Kutine, Modelarskog centra Kutina na projektu New STEM Kutina – ABECEDA budućnosti

Poduzetnički inkubator Kutina nastao je kao projekt Grada Kutine i Razvojne agencije Mrav financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava Grada, s ciljem razvoja i poboljšanja kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture na području Grada Kutine i doprinosa razvoju malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način. Usluge koje PUNK nudi svojim korisnicima su najam poslovnog prostora opremljenog IT opremom i uredskim namještajem, najam dvorane za sastanke, korištenje usluga umnožavanja, ispisa i skeniranja dokumenata, najam coworking prostora, korištenje skype sobe i korištenje usluga akceleratora. Od 2019. kada je počeo s djelovanjem kroz PUNK su prošli brojni lokalni poduzetnici i obrtnici i u njegovim su prostorijama održane brojne prezentacije, predavanja i poslovni sastanci. U sklopu PUNK-a trenutno djeluje 18 poduzetnika i Razvojna agencija Mrav.

'Mrav' postoji od 2013. godine, kada su agencijski uredi bili u Tržnoj ulici, da bi se nakon uređenja Poduzetničkog inkubatora premjestili u njegove prostorije, gdje se nalaze i danas. Razvojna agencija tokom svog djelovanja pripremila je više od 280 projekata, a 2022. godine za sad je prijavljeno njih više  od 20. 

Agencija se posebno ponosi odobrenim projektom 'Izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine, Grad Kutina' nastalim suradnjom Grada Kutine, MRAV-a i konzultantske tvrtke EFLA hf iz Reykjavíka. Izrada projektno tehničke dokumentacije predstavlja prvi korak ka postupnom prelasku na obnovljive izvore energije i korištenja toplinske energije iz geotermalnog izvora.

Stalan rad na poboljšanju uvjeta života građana Kutine i okolice vidljiv je u brojnim prijavama na natječaje koji izravno pridonose poboljšanju života članova zajednice, posebice onih najranjivijih. Tako su već godinama redovito u provedbi natječaji 'Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja' i 'Vrijeme je za gablec' kojima se financira rad pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju kao i besplatan obrok u školi za učenike slabijeg imovinskog stanja.

Ove su godine odobrena još 2 važna projekta. U sklopu EU projekta 'Novi europski Bauhaus', na natječaj pod nazivom 'Potpora lokalnim inicijativama NEB-a' prijavljen je projekt koji je od strane Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih u Europi. Za financiranje je odobrena procjena  specifičnih potreba projekta, tehnički savjeti stručnjaka, te izrada projektnih prijedloga, koji predstavljaju početak prema planiranoj obnovi i opremanju jednog dijela grada.

Trenutno je u provedbi još jedan veliki i važan projekt za grad Kutinu. Riječ je o 'NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti', čiji je cilj poboljšanje kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja opremanjem 5 STEM učionica, podizanjem STEAM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika te 600 učenika u 5 osnovnih škola, zajedno s poboljšanjem njihovih sposobnosti u području primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u odgoju i obrazovanju.

U navedeni projekt uključene su sve kutinske osnovne škole, Modelarski centar Kutina, Učiteljski fakultet Rijeka, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Sveučilišno učilište Volda iz zemlje donatora Norveške. Odobreni iznos financiranja je 100 posto, a iznosi 6.807.945,60 kuna, od čega će 3.790.259,06 kuna biti utrošeno na opremu za kutinske osnovne škole. Fokus se stavlja na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva u svrhu pripreme učenika za uspješan nastavak obrazovanja i nastoji ih  pripremiti za izazove tehnološki naprednog modernog društva.

24. travanj 2024 13:40