Život
StoryEditor

Besplatan vrhunski jazz u srcu Zagreba ususret 13. Zagreb jazz Festivalu

10. Listopad 2022.
Mingus Big Band najveća je atrakcija ovogodišnjeg JAZZG-a, a nastupaju 22. studenog u dvorani Vatroslav Lisinski

Ljubitelji vrhunskog jazza jesenske dane već tradicionalno vežu uz najbolji jazz festival u Hrvatskoj, Zagreb Jazz Festival (JAZZG) čije 13. izdanje počinje 02. studenog na više lokacija u metropoli.

Ovogodišnji program festivala trajat će više dana nego inače te ugostiti strane vrhunske glazbenike koji su, između ostalog, svirali s legendama poput Milesa Davisa, Jamesa Browna, Rolling Stonesa. Glavno događanje i zvijezda ovogodišnjeg JAZZG-a je jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjice, Mingus Big Band koji će nastupiti u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 22. studenoga. Njihovim nastupom će i hrvatska publika obilježiti 100. godišnjicu rođenja velikog i legendarnog Charlesa Mingusa.

No ususret Festivalu, dugogodišnji organizator ove festivalske legende, Dražen Kokanović, odlučio je, u suradnji s Gradom Zagrebom i TZ Grada Zagreba popularizirati ovu vrstu glazbe kroz četiri besplatna koncerta vrhunskih domaćih jazz glazbenika i to na četiri različite lokacije na otvorenome.

Besplatni koncerti će se održavati tijekom listopada, subotom, u 12:30 sati, a prvi se održao  8. listopada, nastupom kvarteta I.M.L.P. Quartet (Ivan Marincel, Luka Peršić , Ivan Džajić, Borko Rupena), na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice.

u Bogovićevoj kraj Sunca 15. listopada nastupa Mirsad Dalipi Trio, kojeg čine Ivan Kapec, Toni Starešinić te Mirsad Dalipi, a 22. listopada na Europskom Trgu nastupa Oliver Potočnik Quartet (uz Olivera Potočnika u kvartetu su još Pavle Jovanović, Ivan Džajić, Adriano Bernobić). Besplatni niz koncerata zatvara  29. listopada Valerija Nikolovska i njezin Trio (njezinom upečatljivom vokalu pridružuju se Viktor Lipić i Janko Novoselic) na uglu Gajeve i Bogovićeve.

Osim Mingus Big Banda, od ostalih stranih nastupa na JAZZG-u valja istaknuti Christian Sands Trio koji 2. studenog svira u Maloj dvorani Vatroslava Lininskog. U zagrebačku Tvornicu dolazi 7. studenoga JazzTakes Supergroup, a 9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan sviraju u kazalištu Kerempuh. Svi koncerti počinju u 20 sati.

Mingus Big Band je nastao nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. - 1979.), na inicijativu njegove udovice Sue Mingus. Ona je pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine. Zbog Mingusove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, od kojih su neki i surađivali sa samim Charlesom, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

Mingus je inače ostavio ogromno američko glazbeno nasljeđe, najveće nakon Dukea Ellingtona. Napisao je više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike i u kojoj su zastupljeni svi elementi koje tu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Osim toga, Mingus Big Band ima najjaču ‘klupu‘: na svakoj poziciji je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.

Ulaznice za 13. Zagreb Jazz Festival mogu se kupiti putem sustava www.ulaznice.hr, www.entrio.hr i u kazalištu Kerempuh, a njihove cijene kreću se od 180 kuna nadalje.

26. travanj 2024 21:05