Zeleno i digitalno
StoryEditor

Ukidanje PDV-a na solarne panele neće polučiti očekivane rezultate

25. Kolovoz 2022.

Vlada je ovog tjedna na sjednici objavila kako će izgledati oslobođenje od PDV-a na solarne panele. Prema prijedlogu izmjena i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji su upućeni u saborsku proceduru, solarne ploče za privatne stambene objekte bit će oporezivane nultom stopom PDV-a.

- Na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada PDV se obračunava i plaća po stopi od 0 posto – stoji u tekstu prijedloga ovog zakona.

Sudeći prema ovome, oslobađanjem od PDV-a bit će obuhvaćena i isporuka i ugradnja panela, što znači da bi gotovo cijeli iznos investicije trebao biti oslobođen od plaćanja sadašnjih 25 posto poreza, a solarni će paneli za građane pojeftiniti 20 posto. Inače, solarne elektrane sudjeluju tek s jedan posto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Vlada smatra da bi ovim zakonom mogla potaknuti građane na se odluče na energetsku neovisnost te ih potaknuti da nabave vlastite solarne panele po nižim cijenama. Također, iz Vlade kažu kako će se ovime omogućiti primjena stope PDV-a od 0 posto od strane izvođača na svu opremu i radove potrebne za realizaciju projekata, poput građevinske konstrukcije, invertera, izvođenja montažnih radova kao i ishođenje dozvola. Isporuka solarnih ploča bez ugradnje bi se i dalje oporezivala s 25 posto.

Fotonaponski paneli mali dio sustava

Vladino oslobađanje od poreza na solare trebalo bi ublažiti poskupljenje solara i radova koji su potrebni pri ugradnji, a prema tekstu Zakona Vlada misli ukinuti PDV samo na fotonaponske sustave dok za solarne panele za grijanje vode ne postoji zakonska odredba.

Također, dio stručnjaka i javnosti zapitao se odnosi li se ova mjera isključivo na fotonaponske panele ili na cijelo postrojenje. Naime, sami fotonaponski paneli predstavljaju manji dio nabavne vrijednosti cijelog postrojenja.

Profesor  s Ekonomskog fakulteta u Rijeci Damir Juričić izračunao je da kada bi se 'samo fotonaponski paneli oslobodili PDV-a razdoblje povrata ulaganja skratilo bi se za 0.83 godine ili 6.61 posto, prosječna godišnja stopa povrata (profitabilnost ulaganja) povećala bi se 15.96 posto te jedinična cijena energije smanjila za 7.14 posto. Ako bi se na sve komponente postrojenja ukinuo PDV razdoblje povrata ulaganja skratilo bi se za 3.12 godine odnosno za 24.86 posto, profitabilnost ulaganja povećala za 46.24 posto te jedinična cijena električne energije smanjila za 17.86 posto.'

Izgleda da najavljena mjera Vlade neće imati pravi učinak sve dok se ukidanje PDV-a ne proširi i na opremu za fotonaponske elektrane jer se radi o sustavu u kojem su paneli tek jedan mali dio.

13. travanj 2024 17:14