Zeleno i digitalno
StoryEditor

Započeo projekt SRI2MARKET koji bi Hrvatsku trebao dovesti do digitaliziranih i pametnih zgrada

20. Prosinac 2022.

Posljednjih je godina ‘niknuo‘ velik broj projekata u državama članicama Europske unije čiji je cilj nadogradnja fonda zgrada, nacionalnih propisa i otklanjanja tržišnih barijera.

Jedan od takvih je i europski projekt SRI2MARKET, koji je s provedbom započeo u studenom 2022., a podržava određene zemlje u prevladavanju barijera te predlaže posebne sheme javnog financiranja pametnih tehnologija u zgradama. U Hrvatskoj projekt provodi Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), kao jedan od 12 projektnih partnera koji će na njemu raditi naredne tri godine.

Kako navode u priopćenju, atraktivnost ulaganja u energetsku učinkovitost ovisi o geografskom smještaju i tržišnim mehanizmima. Unatoč uvođenju SRI-a, instrumenta koji podupire procjenu koliko je zgrada energetski pametna te definira mogućnosti daljnje nadogradnje,  njegovo usvajanje se u EU-u odvija različitim tempom.

U tom kontekstu, SRI2MARKET će podržati države članice u implementaciji navedenih pokazatelja u njihove nacionalne propise kako bi svi dionici - od vlasnika zgrada do investitora - uvidjeli prednosti pametnih zgrada.

Tijekom tri godine trajanja projekta provest će se obuke energetskih certifikatora za vrednovanje SRI-a u zgradama, predložiti nove sheme javnog financiranja za implementaciju pametnih tehnologija u zgradama te jasna i primjenjiva metodologija izračuna SRI-a.

Metodologija izračuna SRI-a, naime, ocjenjuje spremnost zgrada za njihovu sposobnost obavljanja triju ključnih funkcija: optimiziranja energetske učinkovitosti i općih performansi tijekom korištenja, prilagođavanja rada potrebama korisnika te prilagodbe rada potrebama mreže (za pružanje usluga odziva potrošnje. Dodatno, razvit će se preporuke koje će usmjeravati i informirati vlasnike zgrada u odabiru i mogućnostima automatizacije koje najbolje odgovaraju njihovim zgradama.

Šest država članica sudjelovat će u projektu SRI2MARKET, a doprinosi svake pojedine države članice ovisit će o trenutnom statusu uvođenja SRI-a. U Hrvatskoj i Cipru aktivnosti unutar projekta mogu rezultirati kao podloga donositeljima političkih odluka za implementaciju SRI-a.

– Projekt SRI2MARKET znatno će pomoći u testiranju metodologije izračuna SRI-a, kao i identifikaciji ograničenja te prednosti. Nadamo se da će obavljeni posao utrti put za prihvaćanje digitalizacije i pametnih zgrada u Republici Hrvatskoj – ističe Marko Bišćan, istraživač u EIHP-u, ujedno i voditelj projekta u Hrvatskoj.

Kroz aktivnosti u sklopu projekta uključit će se donositelji odluka na nacionalnoj razini te dionici na tržištu kako bi se, prije svega, stvorio interes i istaknule prednosti SRI-a. Aktivnosti koje su predviđene u Hrvatskoj i Cipru, između ostalog, uključuju i pomoć u verificiranju i replikabilnosti već razrađenih metoda i alata za kvantificiranje SRI-a od strane država članica s testnim fazama u tijeku, kao i onih s aktivnim interesom za implementaciju SRI-a.

Države članice s testnim fazama u tijeku su Austrija i Francuska. Kroz SRI2MARKET projekt će se stečena iskustva dalje prenositi na druge države članice koje još nisu dosegle ovu fazu kako bi im se olakšalo planiranje budućih aktivnosti. Države članice s aktivnim interesom za implementaciju SRI-a su Portugal i Španjolska.

U sklopu projekta pokrenut će se dijalozi i razmjena iskustava među dionicima te će se razviti niz alata i uputiti na način njihovog korištenja. Projekt je zamišljen kao katalizator za ubrzavanje donošenja relevantnih političkih odluka.

– SRI predstavlja moćan instrument za podršku digitalnoj i pametnoj tranziciji fonda zgrada u EU te je potrebno uložiti sve napore kako bi se podržalo njegovo uvođenje, a što se može postići pomažući vlasnicima zgrada i korisnicima da iskoriste prednosti digitalnih i pametnih tehnologija. Provođenje projekta može dati ključni doprinos kroz smjernice za implementaciju SRI-a u državama članicama, mogućnosti financiranja i razvoj modela implementacije digitalnih alata te alata za podršku – poručuje Sylvain Robert, project officer iz Europske izvršne agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA).

16. travanj 2024 17:18