Život
StoryEditor

Elon Musk i princ Harry u Guinnessovoj knjizi rekorda

17. Siječanj 2023.

Milijarder Musk je čovjek s najvećim osobnim gubitkom u povijesti, a memoari princa Harryija srušili su rekord po broju prodanih primjeraka u jednom danu

Osim što su princ Harry i Elon Musk medijski najprisutnija lica posljednjih mjeseci, dijele još jednu zajedničku stvar – obojica su ‘upala‘ u Guinnessovu knjigu rekorda. Nesretni se Musk na čuvenoj listi našao kao čovjek s najvećim osobnim gubitkom u povijesti, dok Harryijev tim ima razloga za slavlje, jer su njegovi memoari Spare ili Rezerva srušili rekord po broju prodanih primjeraka.

Musk je, naime, od studenog prošle godine izgubio 182 milijarde dolara, a prema nekim izvorima ta se cifra penje i na 200 milijardi, prenosi Guinness World Records. No, bez obzira na to koja je cifra preciznija, Musk je debelo premašio dosadašnji rekord od 58,6 milijardi dolara koji je od 2000. držao japanski investitor Masayoshi Son.

Gubitnik i dobitnik

Prije dvije godine Musk je proglašen najbogatijim čovjekom na planetu s bogatstvom od 320 milijardi dolara, a najviše zbog pada cijena dionica Tesle, vrijednost njegove imovine srušila se na 138 milijardi. ‘Vuk u kaputu od kašmira‘, vlasnik grupacije LVMH Bernard Arnault, postao je tada najbogatiji čovjek na svijetu, a Musk pao na drugo mjesto.

Princ Harry je s 1,43 milijuna primjeraka prodanih u prvom danu srušio rekord koji je u istoj kategoriji (publicistika) s 887 tisuća prodanih primjeraka držao bivši američki predsjednik Barack Obama. Ekipa iz Harryijeve izdavačke kuće, Penguin Random House, može odahnuti, jer su pravo na izdavanje memoara (i još dva naslova) platili 20 milijuna funti.

Da bi im se to ulaganje isplatilo, bilo je potrebno prodati ukupno 1,7 milijuna primjeraka. Ako je suditi po ovom dobrom startu, tu brojku neće biti teško doseći.

18. travanj 2024 22:55