Život
StoryEditor

Liječnici zabrinuti zbog TikTok trenda ‘Barbie botox‘

04. Rujan 2023.
Da bi imitirale izgled filmske Barbie, sve više klijentica traži da im se injekcija-dvije uštrca u trapezni mišić

S preko 11 milijuna pregleda, #barbiebotox jedan je od trenutno najpopularnijih kozmetičkih trendova na TikToku, pa tako i, dakako, u stvarnom svijetu. Korisnice te društvene platforme odlučile su imitirati izgled filmske Barbie, Margot Robbie te od liječnika, kozmetičkih i inih stručnjaka koji nude usluge botoksa, tražiti da im se injekcija-dvije uštrca i u trapezni mišić.

Taj takozvani ‘Barbie botoks‘ izaziva opuštanje ramena što rezultira naizgled izduženijim vratom i tanjim izgledom gornjeg dijela tijela. Inače, takav je zahvat ranije poznat kao ‘Trap Tox‘, a liječnici ga obavljaju kako bi opustili gornji dio leđa te tako pomogli s migrenom i bolovima u ramenima.

No, kako prenosi Reuters, sve više liječnika upozorava da botilinum toksin A (botoks) nije pametno na takav način koristiti za uljepšavanje jer bi stvari vrlo lako mogle otići u krivom smjeru.

Upozorenje liječnika

Korištenje botoksa u kozmetičke svrhe odobreno je, odnosno ograničeno samo na zahvate koji uključuju lice te nije registrirano (off label) za trapezne mišiće. Američka Agencija za hranu i lijekove odgovornost za ‘off label‘ upotrebu prebacuje na medicinske stručnjake koji moraju procijeniti je li korištenje opravdano i primjereno. Međutim, nastavlja Reuters, liječnici su zabrinuti zbog porasta potražnje za ‘Trap Toxom‘ (Barbie botoxom) među mlađim ženama te upozoravaju da u nekim medicinskim i kozmetičkim centrima osoblje nije dovoljno kvalificirano za takve zahvate zbog čega se povećava rizik od komplikacija.

Iako je botoks relativno siguran, ne ubrizga li se pravilno mogao bi utjecati i oslabiti susjedne mišiće. Iako ‘botoksiranje‘ traži održavanje i mišići bi se s vremenom trebali vratiti u izvorno stanje i veličinu, kod svakog kozmetičkog tretmana, pogotovo trendovskog, klijenti moraju biti upoznati s potencijalnim rizicima i zahvate obavljati kod provjerenih medicinskih stručnjaka. 

24. travanj 2024 12:29