Život
StoryEditor

Marvelov uspon i pad na kino blagajnama

17. Studeni 2023.
Marvel superheroes, superheroji

Disneyjevo ulaganje u Marvel Entertainment zaradilo ovoj globalnoj kompaniji na desetke milijardi dolara, ali najnovije Marvelove izvedbe na kino blagajnama počinju se zabrinjavati čelne ljude Disneya.

Dana 10. studenog, The Marvels je pušten u kina kao 33. film u nizu Marvel Cinematic Universe (MCU). Nakon jednog vikenda, posljednji film Marvelove serije, The Marvels zaradio je samo 46 milijuna dolara na tržištu SAD-a, što ga čini najslabijim debijem ikada za neki Marvelov film.

MCU je službeno krenuo s izdavanjem Iron Mana 2008., dobro recenziranog hita koji je zaradio 585 milijuna dolara diljem svijeta na kino blagajnama. Tijekom sljedećih nekoliko godina, Marvel je izdao više filmova iste tematike, izgrađujući likove i priče u ‘fazama‘ i kapitalizirajući na crossover izdanjima. Faza 1 završila je Osvetnicima iz 2012. — prvim Marvelovim filmom koji je zaradio više od milijardu dolara.

Tijekom godina, Marvelova filmska izdanja prolazila su sve bolje na kino blagajnama a ni kritike nisu bile loše, što je kulminiralo  filmom Osvetnici: Kraj igre koji je zaradio 2,79 milijardi dolara na kino blagajnama i postao jedan od filmova s najvećom zaradom svih vremena.

No kasnija su izdanja bila ometena, najprije pandemijom COVID-19, a zatim kombinacijom loših recenzija, smanjenih marketinških kampanja i prezasićenosti. Dok su prve tri faze MCU-a bile ograničene samo na izdanja Marvelovih igranih filmova, četvrta faza (2021.‒2022.) uključivala je osam televizijskih emisija objavljenih na Disney+. The Marvels, nastavak filma Captain Marvel koji je zaradio milijarde dolara i serije Disney+ Ms. Marvel, treći je film u petoj fazi. Planirano je da faza obuhvati pet filmova i sedam televizijskih emisija, ali nedavna Marvelova loša izvedba i kašnjenja produkcije zbog radničkih štrajkova u Hollywoodu već tjeraju Disney da preispita svoje planove za izdavanje ostataka emisija i filmova.

image

Marvel, kino blagajne

foto
24. travanj 2024 04:58