Život
StoryEditor

Šampionski pojas Muhammada Alija s prodan za rekordnih 6,18 milijuna dolara

27. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

‘Čuvarom‘ te povijesne memorabilije postao je vlasnik Indianapolis Coltsa, Jim Irsay koji posjeduje bogatu kolekciju predmeta od Alijevog ogrtača i cipela, do gitara Elivisa, John Lennona i Princea

Šampionski pojas Muhammada Alija s jednog od najpoznatijih boksačkih mečeva – Rumble in the Jungle ili Grmljavina u džungli, na dražbi Heritage Auctiona prodan je za rekordnih 6,18 milijuna dolara. Vlasnik Indianapolis Coltsa, Jim Irsay tu je svotu izdvojio kako bi, kako je objavio na Twitteru, postao čuvarom te povijesne memorabilije, jer meč nije samo Aliju donio pobjedu već predstavljao točku preokreta u njegovoj karijeri.

Naime, sedam godina ranije boksački prvak i pop-kulturna ikona bio je suspendiran i ostao bez titule nakon što se odbio boriti u Vijetnamskom vratu.

Veliki Alijev povratak

Početkom 1970. vratio se u ring, ali u 'bitci stoljeća' izgubio od Joe Fraziera. 'Grmljavina u džungli' koju je u Zairu (Demokratskoj Republici Kongo) 1974. organizirao Don King bila je Aliju nova prilika da vrati titulu šampiona. Iako je Foreman bio favorit, Ali ga je uspio pobijediti u osmoj rundi te osvojiti titulu koju je uspješno branio sljedeće četiri godine. Baš kao u ringu, i borba za kupovinu šampionskog pojasa je bila neizvjesna do samog kraja. Irsay se 'šampionskim' iznosom uspio izboriti za vlasništvo nad pojasom kojeg će, kako je obećao, pokazati javnosti na izložbi svoje bogate kolekcije.

Vlasnik Colta, naime, posjeduje niz Alijevih memorabilija poput ogrtača koje je nosio 1965. kad je promijenio ime ili pak cipela koje je nosio na borbi protiv Joe Fraziera 1975. Također, u njegovom su vlasništvu gitare Elvisa Presleya, John Lennona i Princea te vrijedni rukopisi poput Vodiča za anonimna alkoholičare Bill Wilsona.

24. travanj 2024 17:51