Znanja
StoryEditor

Effectusova tribina o visokom obrazovanju i tržištu rada

10. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Visoko obrazovanje i znanost moraju biti inicijatori razvoja novih znanja. Ta znanja bi se trebala vrednovati pretežno prema primjenjivosti na razvoj novih proizvoda i usluga te na ostvarenju održivog razvoja.

U tom smislu potrebno je razviti mehanizme pomoću kojih će se studenti s tržištem rada susretati već tijekom studija, a visokim se učilištima mora pomoći da budu dinamičnija u reformi postojećih i razvoju novih programa s ciljem da se, svojim sadržajem i metodama usvajanja znanja, brzo prilagođavaju zahtjevima suvremenog okruženja. Obrazovni proces temeljen na ishodima učenja ima kontinuiranu zadaću razvijati snažne ključne kompetencije među kojim se posebno ističu poduzetnost, kreativnost i inovativnost, učiti kako učiti i znanja za djelovanje na globalnoj razini (jezici, digitalna kompetencija, prilagodljivost u multikulturnim sredinama).

No, može li se uopće danas govoriti o dijalogu tržišta rada i obrazovanja u Republici Hrvatskoj? Opće je poznata činjenica da trenutno hrvatskim tržištem rada dominira problem strukturne nezaposlenosti. S druge pak strane, od sredine dvijetisućitih naovamo visoko obrazovanje je svoj najveći porast doživjelo upravo u onim poljima znanosti koja bilježe suficit.

Može li, nadalje, obrazovanje (po modelu kakav je sada ustrojen) uopće sanjati o ambiciji da prati potrebe tržišta rada, posebno uzme li se u obzir sposobnost njegove prilagodbe na brze promjene koje tržište rada proživljava? Prihvaća li tržište rada prvostupnike i kakvim će načinima obrazovanja težiti nove generacije?

Na ova i brojna druga pitanja nastojat će na Tribini pod nazivom ‘Visoko obrazovanje i tržište rada: sinergija i neusklađenost’, odgovoriti dekan Effectusa dr. sc. Robert Kopal, glavna savjetnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava mr. sc. Sanja Crnković-Pozaić, dr. sc. Vedran Mornar s FER-a, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra mr. sc. Mislav Balković, direktor portala posao.hr Saša Jurković te Toni Ganjto, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Tribina će se će održati u srijedu, 11. prosinca, u prostorijama Effectusa (Trg J. F. Kennedyja 2, Zagreb).

30. travanj 2024 21:32