Znanja
StoryEditor

Porast cijena žitarica na svjetskim robnim burzama

15. Siječanj 2016.

Nakon nepune godine dana već drugi dan zaredom bilježimo porast cijena žitarica na svjetskim robnim burzama. Na tržištu sojine sačme cijena je u protekla dva dana porasla rekordnih 16 €/t što je nevjerojatno obzirom da smo navikli svjedočiti snažnom padu cijena iz dana u dan.

U siječnju 2015.godine cijena sbm futures-a na spotu je iznosila 400 €/T dok je današnja spot cijena nakon porasta 325 €/T. Oni hrabri koju se odvažili i pokrili svoje potrebe terminskom trgovinom godinu dana unaprijed danas zbrajaju svoje gubitke za proteklu 2015.godinu.

Unatrag dvije godine, postojala su nepismena pravila, te je najpovoljnije bilo količine ugovoriti što ranije, čak do godinu i pol unaprijed kada je cijena bila najprihvatljivija često i do 100 €/T jeftinija od cijene za pojedini mjesec na spotu. Tada su hrabri i odvažni zadovoljno trljali ruke.

Sve se promijenilo u trenutku kada je cijena na CME-u počela padati i dosegla 270 usd/st nakon godina kretanja oko 400-450 usd/st. Premije su također tokom ljeta 2015.dosegle svoj „low“,pa je premija za srpanj u jednom trenutku čak bila 0 dok su proteklih godina premije iznosile i 100 usd/st.

Odnos najutjecajnijih svjetskih valuta € i $ je rekordno nizak što „održava“ i cijenu. Povoljan odnos €/$ od 1,3-1,4 na koji smo navikli bi doslovno srušilo cijenu žitarica na tržištu.

Trenutačna situacija u Argentini i cjelokupna analiza utjecaja Argentine na svjetsko tržište je glavna preokupacija na globalnom tržištu. Sve oči su uprte u novi USDA WASDE izvještaj za siječanj . Prema razmišljanju u SAD-u i šire nije za očekivati porast cijena žitarica i uljarica. Osim problema sa usjevima u Južnoj Africi ostatak svjetskih proizvođača predviđa dobru 2016.godinu.

Rusiji i Ukrajini je dobro došao i snijeg kako bi zaštitio zimsku pšenicu i ječam. Nemoguće je iskopati bilo kakvu lošu vijest koja bi potakla porast cijena na svjetskim robnim burzama.

Svakako postoji mogućnost promjene vremenskih prilika koje bi imale utjecaj na argentinske i brazilske usjeve , što također može zadesiti Ameriku i Europu i utjecati na pšenicu i ječam no za sada sve izgleda odlično .

Do kada se ne pojave ozbiljni problemi u vidu vremenskih prilika, ekonomskih ili političkih problema za očekivati čak i daljnji pad sadašnjih niskih razina cijena.

18. svibanj 2024 08:00