Znanja
StoryEditor

Proradila splitska mreža za transfer tehnologije

30. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Suradnja gospodarstva i akademske zajednice potrebna je da bi znanje i tehnologije postali lako dostupni malim i srednjim poduzetnicima. Jedan od koraka u ostvarenju toga jest nedavno završen dvogodišnji projekt Sveučilišta u Splitu – ‘Jadranska mreža za transfer tehnologije’ (TTAdria) ukupne vrijednosti 6,8 milijuna kuna – dosad najveći projekt koji je Sveučilište samostalno koordiniralo te ujedno jedan od najvećih projekata EU u Dalmaciji.

Dijalog znanosti i gospodarstva

Projekt je potaknuo razvoj transfera znanja i tehnologije te komercijalizacije istraživačkih rezultata u visokoobrazovnim institucijama i javnim istraživačkim institucijama, a u konačnici će pridonijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki na lokalnom i međunarodnim tržištima te ukupnoga gospodarskog rasta regije.

Voditelj projekta Nikola Balić iz Ureda za transfer tehnologije (UTT), koji je dio Centra za znanstveno-tehnologijski razvitak Sveučilišta u Splitu, istaknuo je kako su vrijednim radom gradili dijalog znanosti i gospodarstva te projektom uspostavljali bazu suradnje na korist svima kako bi se potaknula komunikacija, olakšala suradnja i poboljšala otvorenost.

- Uspostavljanjem mreže za transfer tehnologije stvorena je osnova za buduće projekte i nova partnerstva, a transferom naprednih tehnologija i specifičnih znanja očekujemo pozitivne promjene u gospodarstvu – naglasio je Balić.

TTAdria je okupio 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija te je sufinanciran sa 750 tisuća eura iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost EU u sklopu ‘Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, faza II’. Na projektu je izravno zaposleno i sedam mladih stručnjaka, a u projektnim aktivnostima sudjelovalo je i 28 stručnjaka iz partnerskih institucija.

Ohrabrujuće radionice

U ukupno dvije godine trajanja TTAdrije organiziran je i velik broj događaja – sektorskih susreta, radionica, B2B susreta, okruglih stolova i otvorenih dana – čiji je cilj bio omogućiti znanstvenicima i poduzetnicima razgovore o komercijalizaciji i razvoju novih proizvoda i tehnologija te budućih zajedničkih projekata spremnih konkurirati za sredstva iz EU fondova. Jedna od takvih radionica koja je održana u sklopu projekta bila je i startup-igraonica Sveučilišta u Splitu koju je organizirao UTT. Svoje iskustvo i znanje sa studentima podijelili su voditelj projekta TTAdria i startup-igraonice Nikola Balić, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka i iskusni savjetnik za inovacije proizvoda, usluga i poslovnih modela Boris Golob, voditeljica UTT-a izv. prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić te poduzetnici i organizatori SHIFT konferencije Mateo Perak i Ivan Burazin. Mnogi misle da je najveći problem novac, ali kako brojni pokretači inovativnih poslovnih poduhvata kažu, danas se sve lakše dolazi do financiranja. Tako je studentima govorio Perak, inače vlasnik tvrtke Profico, dijeleći s njima iskustva oko pokretanja niza inovativnih tvrtki te važnosti dobrog tima. Na četverodnevnu igraonicu odazvalo se dvadesetak studenata željnih znanja o tome kako stvarati nove ili poboljšavati postojeće ideje. Našli su se tu studenti računarstva, fizike, poslovne ekonomije, prava itd. U četiri dana, koliko je trajala radionica, učili su i iskušavali se u tome kako ideju prezentirati u što kraćem vremenu.

- Sveučilišta su puna mladih, kreativnih ljudi koji predstavljaju naš najveći potencijal za razvoj. Neki su u strahu i možda pesimistični oko svoje budućnosti, pronalaska posla, drugi razmišljaju kako će svoju budućnost graditi negdje gdje se više cijeni njihovo znanje. Budućnost je svakako u njihovim rukama, ali svoje ideje i snove mogu ostvariti i pokretanjem vlastita posla. Treba ih ohrabriti, pružiti im znanja kako ideje pretvoriti u poslovne prilike i približiti se njihovu ostvarenju – istaknuo je Balić, dodavši da je cilj bio brojnim igrama i praktičnim alatima pomoći studentima da ideje ukorijene u problemima koje stvarno vrijedi rješavati i da pronađu odgovore na pitanja koja su ključna u osmišljavanju poslovnog pothvata.

To je nesumnjivo, nastavio je, fokusiranost na upoznavanje kupaca, stvaranje vrijednosti za njih i krajnje korisnike. Nju je bitno testirati i biti spremam učiti i mijenjati se.

- Zašto trošiti vrijeme i resurse na nešto što nitko ne želi? Sve nove tvrtke, naravno, ne uspiju, ali upravo učenjem na greškama i iteracijama može se postići uspjeh. To je jedan od bitnih elemenata poduzetničkog načina razmišljanja – naglasio je Balić.

Startup-igraonica

Istraživanja provedena na vrlo uspješnim serijskim poduzetnicima u SAD-u pokazala su da oni kreću od sebe, onoga što znaju i koga znaju i onda zamišljaju mogućnosti. Pritom ograničavaju rizik tako da se koncentriraju na aktivnosti za koje, ako se dogodi i loš ishod, ima i neka dobra strana.

- Kad im život servira limun, od njega naprave limunadu; od loše vijesti stvore novu poslovnu priliku. Ne kriju svoje ideje, već su otvoreni za partnerstva, spremni su se mijenjati i zajedno s drugima stvarati nova tržišta. Fokusirajući se na aktivnosti koje su pod njihovom kontrolom, iskusni poduzetnici znaju da će njihove aktivnosti stvoriti željene ishode. Jedan je od važnih ciljeva takvog događaja prenijeti mladim ljudima uvjerenje da budućnost ne trebaju predviđati ili tražiti nego stvarati – napomenuo je Balić.

Startup-igraonica samo je jedan od načina poticanja poduzetničke kulture svih studenata na Sveučilištu u Splitu, koje prepoznaju i u njima rado sudjeluju i poduzetnici. Vrijedno je spomenuti i programe Ekonomskog fakulteta 3PSplit i Studentsku poslovnu akademiju. Uprave splitskog i zagrebačkog sveučilišta, koje su prepoznale i preuzele odgovornost sveučilišta za društveni i gospodarski razvoj, pred pokretanjem su i programa postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata. U Splitu i u cijeloj Hrvatskoj svakim danom rastu mogućnosti za studente koji imaju hrabrosti uputiti se u pokretanje poslovnog pothvata pa optimizam, toliko potreban našem društvu, ima temelja

21. svibanj 2024 04:29