1000 Najvećih
StoryEditor

Liderovih 1000 najvećih: Pogledajte koje tvrtke su debitanti u top 1000, a koje su povratnici

31. Kolovoz 2021.
Young businessman flying in sky on drawn rocketfoto Shutterstock

Ovogodišnje Liderovo izdanje '1000 najvećih', koje izlazi 10. rujna, donosi velike promjene u tom ekskluzivnom klubu, iz kojeg je ispalo 128 tvrtki, i isto toliko je novih. I taj rekordni 'promet' na listi jedna je od posljedica pandemije. Dok su jedni sektori dramatično slabili, drugi su jačali. Među novim tvrtkama je 39 povratnika, koji su prema rezultatima poslovanja ranijih godina već bili na listi, ali i čak 89 debitanata, koji su prvi put ušli u TOP 1000.

image

Debitanti u 1000 najvećih

Najdalje od njih skočio je STUDIO REVOLT, koji je osnovan još 1992. kao BIS COMMERCE, u međuvremenu je preimenovan u ABOS, a pod današnjim nazivom posluje posljednjih deset godina. Iz Kune Pelješke sjedište je selio u Dubrovnik, pa se vratio  na Pelješac, a u veljači prošle godine doselio se u Zagreb. Tada ga je od Irene Ostoje preuzeo Matija Rosović, kojem se u listopadu kao suvlasnik pridružuje Wajid Ali Choudry, s prebivalištem u Sjevernoj Irskoj. Posljednjih godina ostvarivani su simbolični prihodi, pa je STUDIO REVOLT s rastom od 11 milijuna posto (sa 7060 kuna u 2019. na više od 739 milijuna u 2020.) posto je najbržerastuća kompanija u Europi, na Bliskom istoku i u Africi.

Međutim, nakon najbolje poslovne godine, u kojoj je iskazana i dobit veća od milijun kuna, račun je od 24. svibnja ove godine u blokadi. Mjesec dana kasnije tvrtku preuzima Nils Gunnar Nilsson, s prebivalištem u Rumunjskoj. Ta tajnovita tvrtka s jednim zaposlenim u nazivu je definirana 'za trgovinu, turizam, ugostiteljstvo i usluge, turistička agencija', a bavi se, kako stoji na šturoj web stranici, distribucijom informatičke opreme.

Ostali debitanti nisu tako tajnoviti. Iza ENNE FRUIT i SIMENS ENERGYJA stoje moćne matične kompanije, koje ulaze na tržište proizvodnje hrane, odnosno električne energije. LONIA TRGOVINA zapravo je preuzela trgovačko poslovanje LONIJE, a PET NETWORK INTERNATIONAL samo ima novi OIB, a preuzeo je poslovanje istoimene tvrtke koja je izbrisana iz Sudskog registra.

image

Povratnici u 1000 najvećih

Geoplin u vlasništvu najvećeg slovenskog trgovca zemnim plinom prošle je godine ostvario više nego trostruki rast prihoda. Još više je rastao Norinco, podružnica kineske državne kompanije koja je izgradila novi vjetropark kod Senja. Iz iste branše je i C.E.M.P., koji stoji iza vjetroelektrane Krš - Pađene kontroverznog poduzetnika Milenka Bašića, osumnjičenog u aferi vjetroelektrane.

Što se tiče povratnika na listu, ima tu tvrtki koje su s prihodima 'na rubu' liste, pa nekad uđu među 1000 najvećih, a nekad ne. Veseli je povratak na listu dviju nekad respektabilnih tvrtki koje su otišle u stečaj, ali i dalje održavaju proizvodnju. To su Viadukt, koji je gotovo utrostručio prihode, i čak poslovao pozitivno, i Gredelj, kojem je nedavno odobren stečajni plan.

Pretplati se na Lider do 30. kolovoza i besplatan primjerak 1000 najvećih dočekat će te 10. rujna na uredskom stolu ili mobilnom telefonu!

18. travanj 2024 11:01