Hrvatska
StoryEditor

1500 sindikalaca prosvjedovalo protiv Zakona o radu na Markovom trgu

26. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Oko 1500 prosvjednika okupili su danas sindikati na Markovom trgu kako bi prosvjedovali protiv donošenja novog Zakona o radu.

Nešto prije devet sati sa zagrebačkog glavnog trga prosvjedna povorka predvođena sindikalnim čelnicima krenula je prema Saboru kako bi pokušali utjecati na zastupnike da povuku novi Zakon o radu s dnevnog reda, te da se oko njega postigne konsenzus. Sindikati smatraju da ovakav zakon pogoduje poslodavcima i ide u korist kapitala. Nadaju se da će vladajuća koalicija uvidjeti problem i povući sporni zakon.

- Ovaj zakon ima veliki utjecaj na sve društvene sfere i mora se donijeti konsezusom svih zaintersiranih strana kako bi imao svoju svrhu. On je samo podloga za kasnije dobivanje političkih bodova i manipulacije, a ne da se zaštite radnici. Na zastupnicima je da odgode prvo čitanje da bi imali svi vremena da se usaglase – rekao nam je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Sindikalni čelnici dijelili su letke sa po njima spornim točkama promjena, a saborsku raspravu promatrat će s galerije.

Prosvjedni skup održava se u organizaciji pet sindikalnih središnjica. Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna.

Sindikati se također protive produljenju radnog vremena i zapošljavanju radnika preko agencija. Upozoravaju da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac više nije dužan radniku ponuditi neko drugo radno mjesto i protive se skraćivanju otkaznog roka. Uloga sindikata se minorizira i ograničava pravo na štrajk, upozoravaju sindikalci.

Prosvjednici zvižde, nose sindikalna obilježja i transparente s porukama vladajućima. Nadaju se da će uspjeti s pritiskom na vladajuće i da će se sporni zakon povući. No, spremni su i na drugačije rješenje.

- Ako ne povuku zakon mi ćemo nastaviti dalje s legitimnim akcijama, te ćemo pokušati incirati prijevremena izbore. Ovo je iznimno važna stvar i to trebaju shvatiti. Nadamo se da neće glasati po stranačkoj naredbi nego po savjesti, te da ovakav zakon neće proći – dodao je Matijašević.

Prije ulaska u Sabor sindikalni čelnici su poručili da se nadaju da neće ovaj zakon ući na mala vrata, a izaći na velika. U Saboru su klubovi zastupnika zatražili pauzu prije početka rasprave, tako da prvo čitanje i rasprava nije još počelo.

17. svibanj 2024 21:41