Hrvatska
StoryEditor

Američke energetske kompanije zanimaju se za Hrvatsku

28. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Prošlotjedni dolazak vodećih ljudi ruske naftne kompanije Gazprom u Hrvatsku i potpisivanje ugovora o izgradnji opskrbnog odvojka Južnog toka za Hrvatsku donekle je potaknut jednim drugi posjetom - američke državne tajnice Hillary Clinton.

Kako pišu Novosti, Hillary Clinton je u protokolarnom dijelu svojeg posjeta, među pohvalama hrvatskoj ulozi lidera u regiji, dala i javnu podršku Hrvatskoj u pronalaženju načina da postane energetski neovisna, što bi joj trebalo donijeti prednost u odnosu na druge europske zemlje. 

Ono što je u toj priči važnije od samog protokolarnog dijela, pišu Novosti, moguć je interes američkih energetskih kompanija za zauzimanje pozicija na europskom tržištu, za što bi one mogle iskoristiti upravo Hrvatsku, odnosno još nepostojeći LNG terminal planiran na Krku.

Novi američki interes za Hrvatsku, može se pak protumačiti specifičnostima globalnog energetskog tržišta i razvojem metoda izvlačenja plina iz škriljevca u prethodnom desetljeću. Dok se još i danas veći dio nafte i plina dobiva putem konvencionalnih metoda, odnosno na klasičnim bušotinama, visoke cijene nafte i plina u prošlom desetljeću omogućile su naftnim kompanijama velike dobiti, koje su one iskoristile i za razvoj novih tehnologija izvlačenja nafte i plina.

28. travanj 2024 10:29