Hrvatska
StoryEditor

Analitičari očekuju rast industrijske proizvodnje, ali...

30. Travanj 2013.

Podaci koje će danas objaviti Državni zavod za statistiku mogli bi pokazati da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla, no makroekonomisti upozoravaju da to ne znači i oporavak industrije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom se njihove procjene kreću od pada za 2 do rasta za 2,9 posto.

Od početka godine industrijska proizvodnja znatno oscilira. Nakon što je u siječnju porasla neočekivano snažnih 3,4 posto, u veljači je pala oštrih 4,1 posto. Ukupno je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja oslabila 0,5 posto.

- U ožujku očekujemo rast proizvodnje u skladu sa stabilizacijom inozemne potražnje te ‘fenomenom‘ pojačane proizvodnje za izvoz prije nastupanja nepovoljnih carinskih režima po izlasku iz CEFTA-e polovicom godine, kada će Hrvatska pristupiti Europskoj uniji - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Temelj za rast industrije mogla bi predstavljati i niska baza, s obzirom da je u ožujku prošle godine proizvodnja pala gotovo 8 posto.

- Uzimajući u obzir oštar pad u ožujku prošle godine, sada očekujemo rast proizvodnje, što ipak ne znači i oporavak - navodi se u anketi Hine. Prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće potrošnje, izostanak investicija i produbljivanje recesije u eurozoni, glavnom vanjskotrgovinskom partneru Hrvatske.

- Zbog toga je u ožujku moguć pad industrijske proizvodnje, koji bi, kao i na samom početku godine, mogla ublažiti povećana proizvodnja energije uslijed povoljnijih vremenskih uvjeta, ali i nešto izraženiji pad proizvodnje zabilježen u istom mjesecu lani - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

26. travanj 2024 22:25