Ukratko
StoryEditor

Zalihe industrijskih proizvoda u veljači manje za 3,4 posto u usporedbi s prošlom godinom

05. Travanj 2024.
Zalihe industrijskih proizvodafoto Shutterstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju siječnja manje su za 3,4 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju veljače lani za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini najviše pale zalihe energije, za 11,5 posto. Pad bilježe i zalihe intermedijarnih proizvoda, za deset posto.  Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 10,2 posto, kapitalnih proizvoda za 7,3 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,5 posto. Na godišnjoj su razini također najviše pale zalihe energije, za 25,6 posto.

Pale su i zalihe intermedijarnih proizvoda, za 10,2 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,3 posto. Nasuprot tome, zalihe kapitalnih proizvoda su porasle za 37,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,7 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 1,5 posto, a na godišnjoj razini za 15,7 posto. Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini pale za 3,5 posto, a na godišnjoj razini za 5,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 30,9 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 13 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 12,8 posto itd.

Najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 19,8 posto te u proizvodnji odjeće, za 11,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 51,3 posto, proizvodnji namještaja, za 35,4 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 26 posto. Najveći rast zaliha zabilježen je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 103,7 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 66,8 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 62,5 posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od pet posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.  Industrijska proizvodnja u veljači je naime pala 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala 5,7 posto.

28. travanj 2024 19:43