Hrvatska
StoryEditor

Antičić: IRB će biti među top 50 svjetskih znanstvenih institucija

22. Prosinac 2015.

- Institut Ruđer Bošković živi od svojih projekata kojih smo imali više od 10 milijuna. Deset puta smo bolji od hrvatskog prosjeka – izjavio je dr.sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta prilikom svečane dodjele Godišnjih nagrada Instituta Ruđer Bošković održanog u sklopu Svečane sjednice Znanstvenog vijeća održanog danas na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Interne mjere, statut, ustroj, upravljanje prostorom i opremom te evaluacija/ rekonstruiranje projekta ključni su faktori koji su Institut Ruđer Bošković uzdigli iznad konkurencije, objasnio je ravnatelj Antičić.

– Unutar 10-20 godina planiramo biti među top 50 svjetskih znanstvenih institucija, te regionalni vođa u djelatnostima kojima se bavimo u institutu – zaključio je Antičić.

U 2015. godini Institut je ostvario čak deset projekata u sklopu OBZOR 2020 programa vrijednih skoro 6 milijuna eura (43 milijuna kuna). To znači da je ‘Ruđer‘ s kapacitetom od šest posto znanstvenika od ukupnog broja svih znanstvenika u RH povukao skoro 60 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz OBZOR 2020 programa povukle znanstveno-akademske institucije u Hrvatskoj.

Osim toga, tu je još i trideset projekata Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) ostvarena u 2015. godini, vrijedna skoro 25 milijuna kuna. Pored toga, iz strukturnih fondova IRB je u 2015. godini ostvario preko 9 milijuna kuna, a uz pomoć ovih projekata IRB će zaposliti i obrazovati tridesetak novih mladih istraživača. Za stipendije i usavršavanje mladih znanstvenika na uglednim međunarodnim institucijama kao i boravak međunarodnih istraživača na IRB-u u sklopu NEWFELPRO projekata ‘Ruđer‘ je povukao nešto više od 2 milijuna kuna.

Pridodamo li ovoj računici i ostale EU projekte dolazimo do impresivne brojke od skoro 20 milijuna eura koje je Institut Ruđer Bošković (IRB) povukao iz europskih fondova od početka implementacije EU programa financiranja, odnosno od 2007. godine.

Godišnje nagrade IRB-a dodijeljene su izvrsnim znanstvenicima za najbolje znanstvene radove, a s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti znanstvenika te, dugoročno, stvaranjem djelotvornog poticajnog znanstvenog sustava koji će stimulirati konkurentnost i počivati na najsposobnijim znanstvenicima.

14. svibanj 2024 17:01