Hrvatska
StoryEditor

Bandić: Bez rezanja plaća i zaposlenih za 10 posto Holdingu prijeti bankrot

30. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Zagrebačka Gradska skupština danas raspravlja na izvanrednoj sjednici o poslovanju Zagrebačkog holdinga. Prema izvješću uprave Zagrebačkog holdinga o poslovanju u prošloj godini, dugoročne obveze te tvrtke su 6,7 milijardi kuna, a kratkoročne tri milijarde, dok je gubitak bio 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego 2011., ponajprije zbog povećanja cijena ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje.

"Žao mi je što smo se doveli u ovu situaciju. Ja sam najmanje kriv. Ne bojim zidove crnim, ali ako nešto ne poduzmemo u idućih par mjeseci, Holdingu prijeti bankrot. Holding ne smije dovesti u pitanje svoje postojanje. Ima ogromni potencijal u Zagrebu i cijeloj državi, ali mu je financijska pozicija danas zabrinjavajuća. Treba za 10 posto smanjiti broj zaposlenih i za 10 posto smanjiti plaće. Bez toga nema rješenja za Holding", kazao je, kako prenosi RTL, na početku sjednice gradonačelnik Milan Bandić.

"Kada sam odlazio na računu je bilo 2 milijarde kuna prilikom primoprede, a 67 milijuna kuna ostalo je danas. Već je bila kupljena Zagrepčanka, a Gredelj je već bio otplaćen 70 posto, kupljen je za 88 milijuna eura", naglasio je.

Gradonačelnik je istaknuo kako je rejting Holdinga bio tada BBB-, te se smatrao stabilnom i perspektivnom tvrtkom.

"Danas je u B-, a to je pad za četiri mjesta i jedva smo ga održali da ne ide još niže. Do kraja srpnja dogovorili smo sa sindikatima da se uštedi 170 milijuna sljedeće godine. Nije lako smanjiti plaću, ali se moralo. Prijeti nam predstečaj ili stečaj ako ne povučemo mjere u iduća tri mjeseca. Uvjeren sam da se to neće dogoditi, ali da će biti lako, neće. Upravljači Holdingom ili samoupravljači nisu znali kako se suočiti s problemima i onda su dobre investicije nazivali promašenima. Poslovanje Holdinga je prepušteno slučaju, nema financijskih planova. Zagreb im je dao 2,2 milijarde kuna, a Zagrepčani 5,5. Željeli su da platim i šutim, ali na to nisam htio pristati", nastavio je Bandić.

Bandić je zastupnicima podijelio iscrpan izvještaj poslovanja Holdinga, među kojima je i popis viška zaposlenih.

Nakon Milana Bandića, za govornicu je stigao Slobodan Ljubičić, novi šef uprave Holdinga.

"Holding je u ovu situaciju dovelo neodgovorno upravljanje. Ukoliko se prihvate naše mjere za restrukturiranje, nisu to najbolja rješenja, ali su jedina moguća. Ako ne otkrijemo uzroke ove situacije, opet ćemo se u njoj naći. Sadašnju imovinu nećemo imati za tri godine, pa osim drastičnog poskupljivanja usluge što je neprihvatljivo, ili pak predstečaju, o kojemu razmišljam svaki dan. Situacija nalaže da bi to bilo najbolje, no pokušat ćemo da ne idemo s tim. Nećemo dizati cijene, jer povećanjem cijena ne dižemo prihode. Prošle godine je dignuta cijena vode, plina, javnog prijevoza što je već rezultiralo time da se smanjuje potražnja za tim. Ljudi se švercaju, štede vodu i plin, razumno se ponašalju i naši prihodi ostaju isti ili se smanjuju", kazao je Ljubičić.

29. travanj 2024 17:01