Hrvatska
StoryEditor

Banke bi skupa financirale metro

04. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

S izborima je tradicionalno došla i prošla priča o podzemnoj željeznici u glavnome hrvatskome gradu, a iz različitih izjava stručnjaka dale su se iščitati dvije stvari – da izgradnja metroa ‘ne bi bila tako skupa kako se misli‘ i da su banke ‘ spremne podržati projekt‘.

Na temu financiranja projekta tako su predlagani različiti modeli – od javno-privatnog partnerstva do koncesija i kredita, s naglaskom na organizacijske promjene samoga Grada.

A da su banke doista zagrijane za projekt, potvrdile su nam one same, naglasivši kako bi, ako ikada zaživi, u ovoj priči moralo sudjelovati nekoliko banaka.

-Projekti ovakve vrste i veličine u pravilu zahtijevaju zajedničko financiranje od strane više banaka modelom takozvanog ‘projektnog financiranja‘. To naravno obuhvaća potrebu detaljne analize samog projekta, njegovih troškova, kao i novčanog tijeka koji bi isti stvarao, a sve kako bi se struktura financiranja prilagodila mogućnostima povrata – kazao nam je član Uprave Splitske banke Zvonimir Akrap.

Kako naglašava, bez dubinske analize projekta konkretan odgovor nije moguće dati, no načelno Splitska banka je svakako spremna (su)financirati projekte ovakve vrste ‘koji se pokažu financijski održivim‘.

Slično kažu i u Raiffeisenu i OTP-u gdje su  zainteresirani za, kako kažu, praćenje svih zdravih i isplativih projekata, no detalji se čekaju.

Vjerojatno do idućih izbora.

27. travanj 2024 07:44