Hrvatska
StoryEditor

Čavlović Smiljanec za porezni dug optužila bivšu Vladu

31. Srpanj 2012.

Pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec izjavila je kako je objava liste poreznih dužnika samo jedna od mjera uvođenja reda u porezni sustav, a bivšu je vladu prozvala što se porezni dug od 52 milijarde kuna proteklih godina nije spominjao, te što su na listi posebice poduzetnici koji su s bivšom vladom bili u itekako dobrim odnosima.

Na internet stranici Porezne uprave danas je objavljen popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana i prelaze određene iznose, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

"Razloga za objavu popisa, liste poreznih dužnika ima više. Posebno ističem odgovornost ove Vlade u odnosu na sve porezne obveznike, poduzetnike koji uredno plaćaju i podmiruju svoje porezne obveze unatoč tomu što smo u krizi, recesiji, one koji se snalaze na razne načine i državi nisu dužni nikakve obveze", kazala je Čavlović Smiljanec koja je putem YouTube kanala Vlade odgovorila na pitanja o objavi liste poreznih dužnika.

Ističe da su na listi poreznih dužnika najvećim dijelom poduzetnici koji dugi niz godina nisu podmirivali svoje obveze, a istovremeno su stjecali imovinu velike vrijednosti. Odgovarajući na upite tko je dozvolio takva dugovanja, Čavlović Smiljanec je kazala kako se iznos od 52 milijarde kuna uopće nije spominjao prijašnjih godina. Taj dug kao da nije postojao. Iznos od 52 milijarde kuna se počeo spominjati ove godine, naglasila je.

"Ne bih rekla da je problem bio u poreznim službenicima, jer prevelik je to bio iznos da bi o tome odluku donosili pojedinci, odnosno službenici Porezne uprave", kazala je. Po njenim riječima, na listi su posebice porezni obveznici, poduzetnici koji su imali itekako dobre odnose s bivšom vladom.

"U svakom slučaju, riječ je o poreznim obveznicima, poduzetnicima koji su itekako bili u dobrim odnosima s bivšom vladom, kojima je bivša vlada omogućavala da ne plaćaju porezne obveze. Ti isti poduzetnici, čija imena neću isticati, zapošljavaju veliki broj radnika, a istovremeno su naplaćivali i radili dobre i unosne poslove za državu, nisu plaćali svoje obveze", ustvrdila je ravnateljica Porezne uprave.

Osvrćući se pritom posebno na tvrtke iz građevinske djelatnosti, kaže kako te tvrtke nisu uopće plaćale svoje podizvođače, kooperante te kako su oni došli u velike probleme upravo zbog takvih koji su naplaćivali svoje obveze od države, a istovremeno onima koji su za njih radili nisu plaćali.

Na upite kako će se ta dugovanja naplatiti, Čavlović Smiljanec kaže kako je u šest mjeseci rada ove Vlade Porezna uprava donijela cijeli niz mjera kojima je cilj prije svega naplatiti dospjela porezna dugovanja.

Porezne dugove koji smo naslijedili od bivše vlasti već smo djelomice i naplatili - omogućili smo reprogram poreznih dugova i po zakonu o reprogramu, koji je išao do kraja ožujka, naplaćeno je oko pola milijarde kuna, ističe ravnateljica Porezne uprave. Dodaje je kako je, s obzirom na situaciju i teškoće s kojima se suočavaju hrvatski poduzetnici, tijekom srpnja omogućen i novi reprogram i svi koji su u problemima mogu se prijaviti za reprogram poreznih dugova na 36 mjeseci.

"Sve je osmišljeno na način da funkcionira do donošenja zakona o financijskom poslovanju kojim će se, kolokvijalno rečeno, očistiti hrvatsko tržište od loših poduzetnika koji su izvor nelikvidnosti, a dati šansa onima koji mogu opstati na tržištu", kazala je. Objava liste poreznih dužnika omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Općim su poreznim zakonom propisani kriteriji po kojima je formirana lista, a lista će se objavljivati svaka tri mjeseca, kaže Čavlović Smiljanec.Izmjenama je, naime, utvrđeno su datumi objave popisa dospjelih, a neplaćenih poreznih dugova 31. srpnja, 31. listopada, 31. siječnja i 30. travnja.

"Lista poreznih dužnika osmišljena je tako da će se svakodnevno ažurirati. Za svakog poreznog obveznika koji izvrši uplatu automatski će isti dan na popisu biti objavljeno da više nije dužnik, da je izvršio obvezu", kazala je ravnateljica Porezne uprave.

25. travanj 2024 12:20