Hrvatska
StoryEditor

Čitatelji optimistični – izašli smo iz recesije

05. Ožujak 2015.

Hrvatska je izašla iz recesije. To je barem zaključak posljednjeg Fight cluba u kojem su čitatelji s premoćnih 69 posto glasova stali uz bok Alenu Kovaču, glavnom ekonomistu Erste banke, koji je optimističan po pitanju kretanja hrvatskog gospodarstva. Točnije, za ovu godinu očekuje stagnaciju

«Što se tiče četvrtog tromjesečja, on bi prema svim najavama trebao biti pozitivan. Blago pozitivan. Ipak, na razini cijele 2014. godine predznak gospodarstva ipak će biti negativan, oko 0,5 posto. Prema našim dosadašnjim projekcijama, ova godina trebala bi se kretati između -0,5 posto i nule. Dakle očekujemo stabilizaciju i blagi oporavak. Pokazatelji posljednjeg tromjesečja ukazuju nam na to da postoji nada oporavka gospodarstva», smatra Kovač.

S druge strane, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Tomislav Ćorić sumnjičav po pitanju oporavka i kretanja gospodarstva. Za njega je glas dalo 31 posto čitatelja.

«Ovo se sasvim slučajno dogodilo. Neka mi netko navede koje su se to strukturne promjene napravile koje su dovele do toga. Sreća je po nas što se Europa oporavlja, pa na tragu toga hrvatski izvoz blago raste. Ali riječ je o posljednjem kvartalu 2014. godine, o jednom tromjesečju. A najavljeni i očekivatni rast od svega 0,1 ili 0,2 posto minimalan je i u sferi je statističke pogreške. Kada se spoji nekoliko uzastopnih kvartala s pozitivnim rezultatom, tek onda možemo pričati od izlasku iz recesije. Ovaj rast koji se najavljuje je stihijski i slučajan», smatra Ćorić.

Bilo kako bilo, posljednje tromješečje 2014. godine završilo je s rastom od 0,3 posto. Iako je riječ o brojci koja ulazi u domenu statističke pogreške, činjenica je da je time Hrvatska tehnički izašla iz recesije, barem one teoretske. No, također je činjenica da nije prvi puta da se dogodio ovakav, nazovimo ga, jedno-kvartalni skok.

19. travanj 2024 15:17