Hrvatska
StoryEditor

Do 7. kolovoza svatko sâm bira rizik ulaganja u svoju mirovinu

14. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon više od četiri godine od prvog prijedloga uvođenja potportfelja u obvezne mirovinske fondove njihovi čelnici došli su na svoje. Do sredine kolovoza četiri fonda koja podupiru drugi mirovinski stup svoju će imovinu presložiti u tri potportfelja.

Ključna razlika između portfelja koji su dobili klasifikaciju A, B i C konzervativnost je ulaganja. Portfelj A namijenjen je mladim štedišama, onima koji si mogu priuštiti više rizika, C je prema definiciji namijenjen onima pred mirovinom i štedišama koji bježe od rizika, a u portfelj B otići će većina od 1,68 milijuna obveznika drugog stupa, svi koji do 7. kolovoza ne odluče drugačije.

Naime, do tada svi članovi drugog stupa moraju napraviti predbilježbu za promjenu fonda u Središnjem registru osiguranika (Regos). Regosov zadatak u velikom preslagivanju mirovinske štednje vrijedne 58 milijardi kuna je osigurati da se svi postojeći članovi prenesu u odgovarajuće fondove.

Mirovinski fondovi, pak, moraju informirati članstvo o nadolazećim promjenama, što čine obavijestima poštom i elektroničkom poštom. No svijest o postojanju drugog stupa i dalje je na vrlo niskoj razini, o čemu govori podatak da je od 20. svibnja, otkad traju predbilježbe, svoje svrstavanje u potportfelje na Fininim šalterima zatražilo samo 40 ljudi.

Novi Zakon o mirovinskim fondovima predviđa da član ako mu do referentnog dana, odnosno do dana ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu ostaje manje od pet godina automatski ide u potportfelj C, ne bi li se spriječilo da mu nepovoljna tržišna kretanja pojedu prinos. Isto tako, Zakon propisuje da osoba može biti član portfelja A ako mu je do referetnog dana ostalo više od deset godina.

U praksi to znači da postojeći član mirovinskog fonda kojemu do stjecanja uvjeta za umirovljenje nedostaje osam ili devet godina ne može odabrati fond A. Budući članovi obveznih fondova moći će također birati u koji će portfelj kod pojedinog fonda, a ako sami ne izaberu portfelj, što većina zaposlenih propušta napraviti, Regos će ih pitati žele li A ili B portfelj.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

16. svibanj 2024 08:09