Hrvatska
StoryEditor

Domena ‘.hr‘ stranim i domaćim poduzetnicima pod istim uvjetima

21. Rujan 2013.

Domena ".hr" treba i domaćim i stranim poduzetnicima biti dostupna pod istim uvjetima, stajalište je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Agencija se, naime, očitovala na mogućnost da se podzakonskim aktom propiše da trgovačka društva sa sjedištem u Hrvatskoj zadrže pravo na besplatnu domenu ".hr", a da istovremeno pravne osobe sa sjedištem izvan Hrvatske mogu registrirati isključivo naplatnu ".hr" domenu.

S aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja Agencija je mišljenja da je svim poduzetnicima potrebno omogućiti pristup tržištu pod jednakim uvjetima, a svaki propis koji se donosi u Republici Hrvatskoj, bilo da je riječ o zakonu ili podzakonskom aktu, treba biti sukladan tržišnim slobodama iz Ugovora o funkcioniranju Europske unije i načelima prava i politike tržišnog natjecanja, objavila je Agencija na svojim mrežnim stranicama.

"Drugim riječima, svim poduzetnicima, pod jednakim uvjetima, na nediskriminirajući način i bez obzira na njihovo sjedište, pravni status i ostala obilježja, treba osigurati jednake uvjete za pristup i sudjelovanje na tržištu", ističu iz Agencije.

S obzirom na važnost nacionalnog identiteta vršne internetske ".hr" domene, Agencija je zatražila i očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je, kako se navodi, u bitnome potvrdilo njeno mišljenje odnosno naznačilo kako su ulaskom Hrvatske na zajedničko europsko tržište nastale nove okolnosti te da stvaranje virtualnih identiteta stranih pravnih i fizičkih osoba neće ugroziti nacionalni identitet vršne internetske ".hr" domene.

"Naprotiv, prisutnost virtualnih identiteta stranih pravnih i fizičkih osoba obogatit će nacionalni virtualni prostor Republike Hrvatske kao dio virtualnog prostora Europske unije", mišljenje je Ministarstva.

Agencija naglašava da se izuzeća od načela tržišnog natjecanja mogu smatrati objektivnim i opravdanim samo ukoliko su, u svakom konkretnom slučaju, proporcionalna cilju. Primjerice, u slučajevima dodjele besplatnih domena proporcionalnim i opravdanim ograničenjem mogle bi se smatrati jedino besplatne domene za znanstvene i obrazovne i istraživačke institucije, muzeje i škole, dobrotvorne udruge i slično.

Agencija također ističe da se njeno stručno mišljenje odnosi isključivo na pitanje dodjele besplatne domene poduzetnicima sa sjedištem u Hrvatskoj te da nije provela cjelokupnu pravnu analizu odredbi važećeg podzakonskog akta kako bi ocijenila je li sukladan s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, zaključuje se u objavi.

27. travanj 2024 05:35