Hrvatska
StoryEditor

Evo koje jedinice lokalne samouprave još nisu donijele proračun za ovu godinu

19. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Još 16 jedinica lokalne samouprave nije donijelo proračun za 2015.godinu, a njih 7 je donijelo tek Odluku o prijevremenom financiranju.

Prema zakonu ako proračun nije donesen u roku Vlada mora raspustiti predstavničko tijelo i razriješiti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika, te je dužna imenovati svog povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkog i izvršnog tijela, kao i raspisati prijevremene izbore.

U Brodsko-Posavskoj županiji od 29 jedinica lokalne samouprave, jedino još u Općini Gundinci nije donesena odluka o proračuni niti privremenom financiranju. Slično je i u Krapinsko-Zagorskoj županiji gdje od 33 jedinice jedino odluka nije donesena u Gradu Zlataru, kao i u Požeško-Slavonskoj županiji i njenoj Opčini Čaglin, te Primorsko-Goranskoj županiji i gradu Rabu, prenosi nacionalni servis vijesti lokalne samouprave.

Varaždinska županija i Grad Novi Marof također još nisu dogovorili proračun. Najteža situacija je u Dubrovačkoj i lokalnim jedinicama najbrojnijoj Splitsko-Dalmatinskoj županiji, gdje proračun nije donesen za 3 od ukupno 23 lokalne samouprave, odnosno za njih 5 od 56. Tako ta odluka nije donesena za Grad Dubrovnik, Grad Korčulu, te Općinu Lumbarda u Dubrovačkoj Županiji, te Grad Hvar, Omiš i Općinu Mlinu u Splitskoj. U istoj županiji za Grad Vrgorac donesena odluka o tromjesečnom privremenom financiranju, kao i za Općinu Podbablje koja je u međuvremenu ipak donijela proračun.

Privremeno financiranje obavlja se razmjerno prihodima ostvarenima u istom razdoblju prema proračunu za prethodnu godinu, a najviše do četvrtine ukupno ostvarenih prihoda bez primitaka. Isto tako u tom slučaju korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca prethodne godine.

Ovakvo financiranje zastupljeno je sa dvije jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji gdje od ukupno 40 jedinica, odluka o privremenom financiranju donesena za Grad Rovinj i Općinu Kanfanar. U Vukovarskoj Srijemskoj ista je odluka donesena za jednu od 32 ukupne jedinice, i to za Općinu Tovarnik.

U Međimurskoj županiji odluka o privremenom financiranju donesena je za Općinu Gornji Mihaljevac, a za Općinu Strahoninec nije još donesena nikakva odluka. Jednako je i u Osječkoj-Baranjskoj, koja sadrži 41 lokalne jedinice. Odluka nije donesena za Općinu Petlovac, dok je privremeno financiranje na snagu stupa u Općini Semeljci.

28. travanj 2024 09:27