Hrvatska
StoryEditor

Gabrić: Pozdravljam smjenu, Holy: Neozbiljan potez, Jurčić: Linić je žrtva politike

06. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon smjene ministra financija Slavka Linića zaredale su i prve reakcije iz oporbe koja po svemu sudeći ima razloga za zadovoljstvo, budući da najnoviji događaji stižu neposredno pred europske izbore.

Nikica Gabrić, osnivač Nacionalnog foruma, pozdravlja premijerov potez.

- Smjena ministra Slavka Linića predstavlja jednu od glavnih karakteristika Zorana Milanovića, a to je poštenje. Više puta sam isticao da je Milanović bahat i ne baš sposoban, ali je jedan od rijetkih SDP-ovaca koji nema “putra na glavi” i koji nije korumpiran. Pozdravljam potez predsjednika Vlade. Tko u ovom trenutku štiti Slavka Linića, štiti sebe – kaže Gabrić.

On smatra kako će se ovim potezom sigurno otvoriti unutarnji sukob unutar SDP-a i isplivat će odnosi unutar stranke, ali i da će iz tog sukoba kao pobjednik izaći Milanović.

- Boris Lalovac je logičan izbor za novog ministra financija jer je u ovom trenutku, kada rejting Vlade pada, teško naći sposobne i dovoljno hrabre ljude koji bi preuzeli tu funkciju – kaže prvi čovjek Nacionalnog foruma.

Čelnica brzorastućeg i sve popularnijeg ORAH-a Mirela Holy nije htjela ulaziti u odgovornost sada već bivšeg ministra financija, no ‘tajming‘ same odluke smatra neozbiljnim budući da je predizborno vrijeme.

- Je li ministar financija Slavko Linić odgovoran za ono što ga se tereti ili ne, to je posao nadležnih institucija. Ne možete biti ministar u Vladi u kojoj vas premijer ne želi. Premijer je odgovoran za rad Vlade i ima puno pravo birati svoj tim. No mislim da je malo neozbiljno donijeti takvu odluku u vrijeme predizborne kampanje - kratko je komentirala predsjednica ORaH-a Mirela Holy, koja je kao bivša ministrica zaštite okoliša i prirode svojevremeno napustila Vladu u vrijeme dok se Linićev položaj činio neupitnim.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra kako je smjena ministra financija Slavka Linića zapravo više posljedica nefunkcioniranja i konfuznosti cijele Vlade nego njegovog rada. Rekao je da ni u kom slučaju ne osporava moguće malverzacije koje bi trebali istražiti nadležni organi, no ministar Linić je, gledajući po rezultatima, i najmanje griješio.

- Hrvatski bi BDP po projekcijama trebao rasti dva posto godišnje, no mi ostvarujemo pad od jedan posto, što na godišnjoj razini znači gubitak od deset milijardi kuna. Ova Vlada od početka ne funkcionira i prije godinu dana sam rekao da će prva žrtva takve politike biti ministar financija Linić - kaže Jurčić.

Problem sa predstečajnim nagodbama, napominje Jurčić, je u tome što je Vlada odredila pogrešnu strategiju jer joj je bilo važnije spašavati jednu veliku tvrtku, primjerice iz kemijske industrije, umjesto da spašava pet manjih iz takve industrije. Tu je, tumači, otvoren prostor za sumnje za koje ne mora nužno biti kriv ministar jer je Zakon omogućio diskreciono pravo da se nekima opraštaju dugovi, dok drugima ne.

Jurčić smatra da dolazak Borisa Lalovca doslovno ništa neće promijeniti jer će ovaj shvatiti da mu je bolje ništa ne pokušavati mijenjati. To je poruka ove smjene, pa će Lalovac odrađivati samo tekuće poslove.

Ovaj profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stoga smatra da nam je isplativije potrošiti dodatni novac za nove izbore njego i dalje podupirati Vladu premijera Zorana Milanovića koja Hrvatskoj donosi gubitke.

15. svibanj 2024 12:42