Hrvatska
StoryEditor

Gabrić predstavio vodstvo Nacionalnog foruma i otkrio planove stranke

01. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Nacionalni forum od danas je i službeno politička stranka, a predsjednik Nikica Gabrić najavio je ambiciozne planove.

Na osnivačkoj konvenciji izabrano je vodstvo stranke te je Nikica Gabrić očekivano potvrđen za predsjednika stranke. Potpredsjednici su Drenislav Žekić, Goran Kozina, Tomislav Šlat, Goranka Horjan i Mato Palić. Osnivačkoj konvenciji prisustovali su i predstavnici drugih političkih stranaka, a među prisutnima bili su i Jadranka Kosor, Mirando Mrsić, Darinko Kosor, Ivan Jakovčić, Gordan Jandroković te Vladimir Ferdelji. Plan razvoja gospodarstva iznio je Tomislav Šlat iz 3M, dok je o novom ustrojstvu jedinica regionalne i lokalne samouprave govorio profesor na osječkom pravnom faklutetu Mato Palić. Goran Kozina iznio je plan za promjene u obrazovanju ustvrdivši da se Hrvatska nalazi u donjem domu obrazovnih sustava u Europi, dok je Goranka Horjan istaknula koliko kultura može pridonijeti razvoju Hrvatske. U uvodnom filmu pobrojali su sve mane koje Hrvatska ima, te su se u Nacionalnom forumu obrušili na dosadašnje političke strukture. Pogotovo na, kako ih naziva Gabrić, klijentelističke stranke koji s par mandata uzimaju puno više no što im pripada. Istaknuo je da je dosta podobnih, te da bez obzira s kim će koalirati neće raditi s motom tko zgrabi više nego tko može dati više.

- Upravo su koalicijski partneri HDZ-a i SDP-a, klijentelističke male stranke godinama skupo naplaćivale nekoliko mandata u Saboru stotinama direktorskih mjesta u javnim poduzećima, milijardama subvencije za nepostojeće poljoprivredne proizvodnje, lažnim mirovinama, invalidninama i socijalnim davanjima. Zbog toga imamo 370 tisuća nezaposlenih većinom mladih ljudi, jer su ogromna sredstva išla firmama, ljudima i općinskom birokracijama koje su grabile samo za sebe. U toj utakmici koja se zovi uzmi iz proračuna i nestani apsolutni rekorder je HSS – poručio je Gabrić, te ponovio da Nacionalni forum zanimaju planovi kako oporaviti zemlju a ne kako uzeti što više iz proračuna. 

Dodaje da im je cilj da prisile dvije najveće stranke da koaliraju s onima koji rade za Hrvatsku a ne sa onima koji to rade zbog političkih interesa. Razvoj ljudskog kapitala je središnja vrijednosti Nacionalnog foruma, a Gabrić je pojasnio kako to misle učiniti.- Osiguranjem pet važnih ljudskih i građanskih prava kao što su pravo na rad, pravo na znanje i obrazovanje, pravo na zdravlje i na dostojanstvo svake dobi. Sve zajedno stvorit će pravo na budućnost Hrvatske – rekao je.

Glavni i najveći problemi hrvatskog društva kao što su nezaposlenost, inozmeni i javni dug, te proračunski deficit po Gabriću se mogu riješiti samo ostvarivanjem većih stopa rasta, te u tom pogledu najavljuje prijedlog reorganizacije ustroja Vlade s ukidanjem ili spajanjem nekih ministarstava, te ustrajanjem novog za razvoj, inovacije i transfer novih tehnologija. Također su po njemu, potrebna nezavisna stručna tijela za fiskalni savjet i upravljanje javnim dugom. Na kraju je pozvao članove da čvrsto i beskompromisno stanu iza njihovog programa.

- Pozivam građane Hrvatske, posebno onu trećinu koja traži novi put da vrate nadu u mogućnost promjene. Nećemo vas razočarati, izdati i prodati vas. Vjerujte u snagu ideje čije vrijeme dolazi i snagu ljudi koji nisu izgubili vjeru u snagu i potencijal Hrvatske – zaključio je Gabrić.Na osnivačkoj konvenciji bilo je 450 osnivača stranke, a trenutno imaju 900 članova i četiri tisuće simpatizera. Imat će svoju listu za europski parlament, dok će na predsjedničkim izborima podržati dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

14. svibanj 2024 05:45