Hrvatska
StoryEditor

Glas čitatelja: Vlada bi trebala vratiti prava javnom sektoru zbog rasta BDP-a

17. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

U našem netom završenom Fight clubu tijesnom većinom glasova odlučili ste kako Vlada ipak treba vratiti prava javnom sektoru zbog rasta BDP-a.

Pobjedu je odnijela argumentacija Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji tvrdi kako ni prije kriznih rezova prava javnog sektora nisu bila naročito velika. Istaknuo je kako zbog lošijih uvjeta kvalitetni kadrovi bježe u privatne tvrtke, a to za posljedicu ima teže provođenje važnih projekata.

- Kad bi se dogodio značajniji rast BDP-a on bi sigurno podrazumijevao i drugačiji izgled proračuna, pa bi si proračun mogao dopustiti vraćanje prava – naglašava Sever.

Politolog Davor Gjenero s druge strane smatra kako je deplasirano pričati o bilo kakvom vraćanju prava jer su pozitivni pokazatelji u gospodarstvu još uvijek mršavi i ne mogu se uzeti kao temelj za pregovore sa sindikatima. Obrušio se na Vladu poručivši da privilegije javnog sektora jednostavno nemamo otkuda platiti te da nam je sustav nakaradan.

– Kod nas su ekstra zaštićeni oni čija prava ionako puno ne pate, a oni kojima nisu zaštićena elementarna prava, oni nemaju sindikalnu zaštitu – kazao je Gjenero.

Obojica naših sugovornika se slažu kako je prerano pričati o istinskom oporavku ekonomije te da je pred nama još dug put do povratka na predkriznu razinu. Dobru ideju moglo se pročitati i u komentarima gdje je naš čitatelj predložio profiliranje kadrova u javnoj upravi i stimuliranje onih koji dobro rade.

28. travanj 2024 23:54