Hrvatska
StoryEditor

Građani Karlovca postali predmetom koncesije

21. Siječanj 2013.

Mogu li potrošači biti predmet koncesije, pitanje je koje Regionalna organizacija zaštite potrošača, sa sjedištem u Karlovcu, otvara u nastavku borbe protiv odluka Agencije za zaštitu potrošača.

Riječ je o slučaju Gradska toplana koja je ovog ljeta zamijenila toplanu u stečaju i dobiva legalitet poslovanja kojem se protive potrošači, posebno oni koji ne žele više gradske toplinarske usluge, priopćili su danas iz ROZP-a.Gradska toplana d.o.o. , u trenutku kad je prošlog ljeta počela raditi i kad je poslala građanima, ustanovama i tvrtkama prve račune, nije imala s njima potpisan niti jedan ugovor. Detaljnim razmatranjem propisa Upravni odbor ROZP-a nije našao pravno uporište po kojem bi se zakoni ili opći uvjeti o javnoj usluzi mogli odnositi na takvav subjekt i biti mu opravdanje za (zakonito) preuzimanje osobnih podataka potrošača bivše ToplaneJasno je da su Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, Zakon o koncesijama i Opći uvjeti za opskrbu toplinskom energijom obvezni za potrošače, no mogu li se primjenjivati prije nego sto građani uopće s pružateljem usluga potpišu ugovor? Agencija za zaštitu osobnih podataka AZOP tumači da je točno da se ‘trgovcu zabranjuje davanje osobnih podataka potrošača bilo kojoj trećoj osobi bez prethodnog izričitog i pisanog odobrenja potrošača‘, ali da postoje i izuzeci ‘ ako je trgovac na to obvezan zakonom ili odlukom nadležnog tijela vlasti‘, te odmah konstatiraju kako postoji ‘Odluka o odobrenju prijenosa ugovora o koncesiji za distribuciju toplinske energije‘ objavljena u Glasniku Grada Karlovca u lipnju 2012. godine.To znači da AZOP smatra da nad građanima nije došlo do povrede prava na zaštitu osobnih podataka jer su u međuvremenu postali premetom koncesije, a to onda znači da su ljudi dani Gradskoj toplani u koncesiju, i to nepogovorno. Pitanje nije li time u Hrvatskoj ozakonjena trgovina ljudima samo se na prvi pogled čini pretjerivanjem, smatraju u ROZP-u.

- Očigledno je u ovoj ‘diktaturi monopola‘ nezakonito davanje podataka o potrošačima novoj toplani, na što je Državni inspektorat i podnio protiv stare Toplane optužni prijedlog Prekršajnom sudu, a AZOP - umjesto da tumači Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o dostupnosti informacijama, uzima sebi za pravo tumačiti zakone i opće uvjete o isporuci toplinske energije. Time krši ovlasti dobivene od Sabora RH i Sabor bi trebao reagirati i spriječiti da državna tijela ne uvažavaju osnovane prijave. Iza ovakvog tumačenja AZOP-a moguće su i teške posljedice njegovog rad, jer će AZOP-ovo Rješenje motivirati sve prezadužene toplane u Hrvatskoj da primijene ‘karlovački model‘ sanacije dugova, upozorava Željko Tomašić iz ROZP-a.Premda svjesni određenih tehnoloških specifičnosti, u Građanskoj inicijativi ‘Stop korupciji‘ su malo dali mašti na volju, pa se upitali što bi bilo da se model poslovanja Gradske toplane u Karlovcu preslika na druge tvrtke s javnim uslugama u Hrvatskoj, a za primjer im je poslužila mobilna telefonija. - Tko jednom potpiše s nekim teleoperaterom ugovor, ili još bolje, neka ništa ne potpiše, neka si teleoperateri sami međusobno rasporede građane kao robove bez ugovora kao što je to učinila GT, taj više nikada ne može izići iz ugovornog odnosa. Odnosno može, ali samo ako sakupi suglasnost svih državljana RH (ostaje otvoreno pitanje što s dijasporom u tom slučaju) s obzirom na činjenicu da nas sve pokrivaju signali teleoperatera...Što će se dogoditi ako nezadovoljni korisnici počnu prelagano raskidati ugovore, upitali bi se teleoperateri, pa bi pred korisnike stavili nemoguć uvjet raskidanja ugovora. Ako bi pak neki ‘bijednici‘ nekim čudom i uspjeli prikupiti suglasnost svih državljana na raskid ugovora, onda bi teleoperater rastrubio javno kako upravo zbog takvih drznika sada mora povisiti cijenu svojih usluga svim preostalim korisnicima, jer tu su troškovi izgrađene infrastrukture itd, kažu u Građanskoj inicijativi. Kamo li sreće da se GT ponaša poput HEP-a koji bez pardona neplatiše isključi iz sustava, pa barem dalje ne nastaju nova zaduženja. 

Kako bi još jednom izrazili neodrživost takvog modela poslovanja Gradske toplane u Karlovcu, pripadnici Građanske inicijative ‘Stop korupciji‘ organizirat će ispred toplane u subotu 26. siječnja u 10 sati javno spaljivanje računa (kopija računa) koje im je Gradska toplana ispostavila za usluge grijanja za prosinac 2012. godine.

20. travanj 2024 14:14