Hrvatska
StoryEditor

HEP produljio rok za ponude za Plomin C do kraja travnja 2014.

25. Listopad 2013.

Uprava Hrvatske elektroprivrede (HEP) je na zahtjev svih kvalificiranih ponuditelja produljila rok za predaju obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera za Termoelektranu (TE) Plomin C za šest mjeseci, odnosno do kraja travnja 2014. godine, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

"Smatramo da je odluka racionalna i korisna, smatramo to dobrim znakom iz kojeg iščitavamo ozbiljnost ponuditelja. U stalnim smo kontaktima sa svim ponuditeljima i vidimo ozbiljnost u njihovoj namjeri da daju kvalitetnu i dobru ponudu", kazao je Šerić koji vjeruje da će do kraja roka, 30. travnja 2014. dobiti kvalitetne ponude.

Rok za predaju obvezujućih ponuda istjecao je krajem ovog mjeseca, a produljenje su, objašnjavaju u HEP-u, tražili svi kvalificirani ponuditelji, odnosno sva tri konzorcija - talijanski Edison, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni.

Na upit o špekulacijama kako su neki ponuditelji, a u medijima su se spominjali Edison i KOSEP, odustali, u HEP-u kažu kako je kod južnokorejskog konzorcija prije nekoliko mjeseci odustao jedan član u konzorciju, ali ne sam konzorcij.

To, kako objašnjavaju, nije rijetko, posebice u velikim projektima gdje često odustane neki od članova konzorcija.

TE Plomin C, elektrana na ugljen snage 500 megavata (MW), investicija je koja se procjenjuje na 800 milijuna eura, a iz HEP-a posebno ističu kako se radi o modelu projektnog financiranja (taj dug neće biti konsolidiran u bilanci HEP-a i ne traži jamstvo države).

Potencijalni ponuđači zatražili su produljenje roka kako bi obavili dodatne dubinske analize ne samo projekta već i okruženja, jer kada se procijeni vrijednost projekta dolazi se do pitanja financiranja i financijske konstrukcije za što međunarodne financijske institucije i banke traže vrijeme za dubinsku analizu projekta.

Nakon što HEP krajem travnja iduće godine otvori ponude za Plomin C slijedi njihova evaluacija, kako tehničke tako i financijske strane, a nakon izbora i pregovora s preferiranim ponuđačem uslijedit će potpisivanje ugovora, što u HEP-u očekuju krajem 2014. ili početkom 2015. nakon čega se može krenuti u gradnju.

Na upit što ako dobiju samo jednu ponudu, u HEP kažu kako će se i tada pregovarati kako bi dobili što bolje uvjete.

Procjenjuju da bi TE Plomin C na elektroenergetsku mrežu mogao biti priključen 2018. i u komercijalni rad krenuti 2019.

Godišnja proizvodnja Plomina C bila bi 3,5 teravatsati (ili 3,5 milijardi kilovatsati) električne energije, čime bi zadovoljavao 19,4 posto hrvatske potrošnje. Time bi se približili elektroenergetskoj dostatnosti, budući da sada HEP prosječno uvozi oko 22 posto potrebne struje, kažu u HEP-u.

HEP za gradnju TE Plomin C ima dvije od sedam potrebnih dozvola i ostale su u fazi ishođenja, a u natječajnoj je dokumentaciji osigurao i mehanizme da se na natječaje mogu javiti domaće tvrtke.

TE Plomin C zamijenio bi sadašnji blok 1 snage 125 MW, a partner HEP-u u Plominu 2 (snage 210 MW) je njemačka kompanija RWE Power.

Da bi HEP ušao u strateško partnerstvo za Plomin C mora biti stopostotni vlasnik kompleksa u Plominu, a u HEP-u očekuju da će to riješiti na vrijeme.

Naime, prema ugovoru, RWE je suvlasnik TE Plomina 2 do travnja 2015. godine, nakon čega ta elektrana prelazi u vlasništvo HEP-a, a s RWE-om se razgovara o mogućnostima isplate diskontiranog budućeg prihoda od prodaje električne energije iz Plomina 2 do roka kada bi ta termoelektrana ionako trebala pripasti HEP-u.

30. travanj 2024 17:46