Hrvatska
StoryEditor

HGK: Reforma strukovnog obrazovanja mora se nastaviti

25. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska gospodarska komora apsolutno podupire provedbu kurikularne reforme i uvjereni smo da će se nastaviti, priopćili su danas iz ove institucije.

"Iskreno nam je jako žao što je došlo do ostavke ekspertne radne skupine. Nadamo se da ovo nije njihova konačna odluka te da će se predomisliti i dovršiti posao koji su započeli za dobrobit obrazovanja i cijele države. Dobro smo upoznati sa dosadašnjim radom radne skupne predvođene doktorom Borisom Jokićem i bit će jako teško pronaći adekvatnu zamjenu za njih, posebice zato što je pred njima vrlo kompleksan zadatak obrade gotovo 3000 pristiglih primjedbi i prijedloga na kurikularne dokumente", navode u HGK.

Ističu kako se reforma strukovnog obrazovanja mora nastaviti bez obzira tko je ministar i tko sjedi u radnoj skupini. Vremena imamo sve manje, a obrazovni sustav konačno moramo uskladiti s potrebama gospodarstva.

Kao rješenje tom problemu HGK je ponudila koncept dualnog obrazovanja koji podrazumijeva praktični rad uz obrazovanje, po uzoru na austrijski model. Cilj dualnog obrazovanja jest povezivanje samog sustava obrazovanja i gospodarstva što je upravo ono što poslodavci traže. Takvo će obrazovanje uključiti mlade na tržište rada još za vrijeme srednjega strukovnog školovanja i visokog obrazovanja. Na taj bi se način stvorila okolina pogodna za mobilnost radne snage, a trend odljeva mozgova preokrenuo bi se u priljev mozgova.

"Pozivamo sve članove ekspertne radne skupine da još jednom razmisle o svojoj odluci, a prema donositeljima odluka još jednom apeliramo da otklone prepreke uvođenju dualnog obrazovanja u Hrvatskoj. Tu prije svega mislimo na loš zakonodavni okvir koji je nužno promijeniti u što skorijem roku jer ne dozvoljava fleksibilnost u pogledu mjesta i vremena učenja što je temeljni preduvjet za uvođenje bilo kakvog oblika dualnog obrazovanja", zaključuju u HGK-u.

29. travanj 2024 11:27