Hrvatska
StoryEditor

Hoće li banke i teleoperatori oprostiti dugove najugroženijima?

01. Rujan 2014.
Piše:
liderhrt

Napokon je počela realizacija najavljenog otpisa dugova socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac po prvi puta susreli su se s predstavnicima Hrvatske udruge banaka (HUB) i dva najveća teleoperatera na razgovoru oko oprosta dugovanja građanima.

Za početak bi se dugovi oprostili građanima najtežeg socijalnog statusa (nezaposlenima, umirovljenicima s malim mirovina i korisnicima socijalne pomoći) koji duguju do 10.000 kuna te su dužni više od godine dana.

Mi imamo točnu bazu podataka i točno možemo vidjeti tko ima imovinu, 2-3 automobila, a dužan je određeni iznos. O tim ljudima ne razgovaramo, nego o onima koji su socijalno ugroženi i ovo je naš način da pomognemo onima koji jedva drže glavu iznad vode. Ukupno je riječ o 140.000 građana i dugu od 500 milijuna kuna. No, upozorava, među njima je i 9500 građana koji imaju oročenu štednju. Oni, kaže Opačić, igraju nepošteno s jedne su strane dužni, a s druge imaju oročenu štednju te se na njih oprost neće odnositi. Oni ne ulaze ni u kakvu priču o oprostu duga, rekla je ministrica Opačić.

Oni sigurno osobnom namjerom nisu došli tu. Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država tu mora intervenirati. Ovdje ne postoje tržišni elementi, na čemu veliki vjerovnici inzistiraju, pozivaju ‘pustite nas da naplatimo dugove‘. Ovdje država kaže ‘ne možete ići prema socijalno ugroženim građanima zbog krize‘ i tu država mora pokazat socijalnu osjetljivost, izjavio je ministar Lalovac nakon sastanka.

29. travanj 2024 09:05