Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska koristi 1.207 elektrana na obnovljive izvore energije

13. Kolovoz 2015.

U Hrvatskoj je početkom kolovoza, u sustavu poticaja, u pogonu bilo 1.207 elektrana na obnovljive izvore energije (OIE), a ukupna instalirana snaga tih postrojenja iznosi 430,88 magavata (MW), objavili su u četvrtak iz Saveza za energetiku Hrvatske.

Savez je završio deveti dodatak Studiji o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, a na temelju podataka dostupnih zaključno s početkom kolovoza koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

U odnosu na zadnje izvješće Saveza za energetiku, od kraja siječnja ove godine, riječ je o povećanju za 137 elektrana ukupne instalirane snage 18,28 MW. Tako je elektroenergetski sustav bogatiji za 130 solarnih elektrana, jednu hidroelektranu, tri elektrane na biomasu i tri elektrane na bioplin, dok se broj instaliranih i u rad puštenih pogona koji koriste druge izvore obnovljive energije nije povećao.

Po instaliranoj snazi, na prvom mjestu je 16 vjetroenergetskih postrojenja s ukupno 339,25 MW, dok se na drugom mjestu nalazi 1.115 solarnih elektrana s ukupno 40,39 MW. Zanimljivo je da su u odnosu na zadnje izvješće, treće mjesto, koje su čvrsto držala kogeneracijska postrojenja, sada preuzele elektrane na bioplin s ukupno 15,93 MW instalirane snage. Četvrto mjesto zauzimaju elektrane na biomasu s 14,92 MW, peto kogeneracijska postrojenja s 13,29 MW, šesto elektrane na deponijski plin i plin iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda s ukupno 5,5 MW, dok u sustavu poticaja još uvijek u pogonu nema niti jedne geotermalne elektrane.

Po instaliranoj snazi, najveće pojedinačno postrojenje obnovljivih izvora energije je "Vjetroelektrana Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh" tvrtke RP Global Danilo, a instalirana snaga tog postrojenja iznosi 43 MW.

U idućem razdoblju predviđa se puštanje u pogon još 138 postrojenja ukupne planirane snage 502,61 MW, a podatak proizlazi iz analize sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a koja još uvijek nisu puštena u pogon.

24. travanj 2024 14:24