Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski Oradian najbolji financijsko-tehnološki startup u srednjoj Europi

09. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Na završnici srednjoeuropskog natjecanja Central European Startup Awards ili skraćeno – CESA, koje je u četvrtak održano u Beču, Oradian je prema online glasovima publike i odlukama međunarodnog žirija osvojio nagradu za najbolji FinTech Startup 2015.

Oradian je razvio tehnološko rješenje za financijsku inkluziju koja igra ključnu ulogu u smanjenju svjetskog siromaštva jer omogućuje mikrofinanciranje najsiromašnije populacije svijeta, a kojima su tradicionalni načini financiranja nedostupni. Oradianov proizvod, revolucionarni cloud softver Instafin, predstavlja prekretnicu u poslovanju mikrofinancijskih ustanova u Africi koje uglavnom ne koriste nikakvu tehnologiju, već često samo - papir i olovku.

CESA se sastoji od niza događanja kojima je cilj prepoznati i potaknuti poduzetnički duh u zemljama srednje i istočne Europe, okupiti najbolje od najboljih iz startup zajednice ove regije i obilježiti njihova značajna postignuća u 2015. godini. CESA Best FinTech 2015  tek je jedno u nizu priznanja za ovu hrvatsku tvrtku čije su financijsko-tehnološke inovacije prepoznate na festivalima i natjecanjima diljem svijeta.

Oradian se sastoji od međunarodnog tima stručnjaka (koji ukupno broji čak 10 nacionalnosti), posluje u Africi, a ima sjedište u - Zagrebu! Startup su osnovali Antonio Šeparović (CEO), porijeklom Korčulanin no odrastao u JAR-u, Andrew Mainhart iz SAD-a (tehnički direktor), Nijemac Julian Oehrlein (direktor operacija), te Onyeka Adibeli iz Nigerije (direktor Programa za Afriku). Tvrtka trenutno zapošljava 25 ljudi, a u planu je daljnje širenje timova u Hrvatskoj i Nigeriji, te razvoj poslovanja u ostale zemlje u razvoju diljem svijeta – najprije u jugozapadnu Afriku, te Latinsku Ameriku i Aziju, s ciljem stvaranja čitavog eko-sustava za financijsku inkluziju.

29. travanj 2024 12:56