Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski turizam stoji bolje od talijanskog, francuskog i turskog, ali slabije od grčkog

29. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon medijskih napisa o slabim rezultatima turističke sezone oglasili su se i iz Ministarstva turizma, te ponudili komparativnu analizu sa rezultatima konkurentskih turističkih zemalja.

Analizom su obuhvaćena ovogodišnja turistička ostvarenja ključnih destinacija Mediterana (Španjolske, Francuske, Portugala, Italije, Grčke i dr.), ali i šire, primjerice Bugarske čiji su glavni turistički resursi koncentrirani na području Crnog mora ili pak Egipta, s ključnim turističkim resursima na području priobalja Crvenog mora.

S obzirom na različitu metodologiju praćenja podataka iz domene turizma, kao i razlika u dinamici obrade istih u svakoj od pojedinih zemalja, analizom su obuhvaćena različita razdoblja (siječanj-svibanj ili siječanj-lipanj ovisno o zemlji), što donekle onemogućuje direktne usporedbe u svim segmentima ostvarenja, no predstavlja indikativnu informaciju o trendovima ostvarenja ključnih konkurenata, smatraju u Ministarstvu.

Hrvatska u prvih šest mjeseci ostvaruje rast u dolascima stranih gostiju od 7,3 posto, na istoj razini kao što je trend rasta u Španjolskoj. Uspješnije od nas u ovom razdoblju su Grčka, koja se vraća iz velikih minusa proteklih godina, Malta, Portugal te zemlje Magreba.

 Lošije rezultate od nas u prvih šest mjeseci bilježe Italija, Francuska, Tunis, Egipat, Cipar, Turska te Slovenija.

 - Do sada dostupnim rezultatima možemo biti zadovoljni, dok ćemo rezultate za mjesec srpanj komentirati krajem sljedećeg tjedna. Neke destinacije u Hrvatskoj bilježit će pad, druge stagnaciju i rast u srpnju. Dobre su najave za mjesece kolovoz i rujan te vjerujemo kako će špica sezone biti na razini prošle godine, uz rast posezone - komentirao je ove rezultate ministar turizma Darko Lorencin.

27. travanj 2024 15:01