Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj graničnoj policiji priznanje za vizni režim i uvjete ulaska u zemlju

16. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na 20. Međunarodnoj konferenciji graničnih policija u Budimpešti Upravi za granicu MUP-a RH dodijeljena je brončana zvijezda Međunarodne konferencije granične policije za koordinaciju aktivnosti Radne skupine za vizni režim i uvjete ulaska u zemlju.

Ispred Uprave za granicu sudjelovali su načelnik Uprave Nikola Milina te načelnik Odjela za susjedne zemlje Gilio Toić Sintić. Tema Konferencije odnosila se na povezanost granične sigurnosti i kriminala na koju su tijekom konferencije izlagali predstavnici mađarske, austrijske, njemačke, rumunjske, FRONTEX-a, srbijanske, kineske i sudanske granične policije.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici graničnih policija Australije, Austrije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Češke, Estonije, Finske, Gruzije, Njemačke, Mađarske, Izraela, Italije, Kazahstana, Kirgistana, Latvije, Litvanije, Mongolije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Ruske Federacije, Srbije, Slovačke, Sudana, Švicarske, Tađikistana, Velike Britanije, Uzbekistana, predstavnici BORDERPOL-a, DCAF-a, EUBAM-a, FRONTEX-a, Hans Seidel zaklade, ICMPD-a i UNHCR-a, stoji na internetskoj stranici MUP-a.

Međunarodna konferencija graničnih policija (International Border Police Conference - IBPC) osnovana je u sklopu Budimpeštanskog procesa 1993. godine u Budimpešti sa ciljem razmjene podataka i iskustava graničnih policija zemalja sudionica, kako bi se postigla najbolja praksa na područjima koja obuhvaćaju: borbu protiv nezakonitih migracija, borbu protiv krijumčarenja droga, graničnu kontrolu, vizni režim, obuku, obrazovanje i stručno usavršavanje i drugo.

U sklopu Konferencije djeluje više radnih skupina, a od 2004. i Radna skupina za vizni režim i uvjete ulaska u zemlju, kojom predsjeda Republika Hrvatska. Do sada je održano osam radnih sastanaka ove Radne skupine, a tijekom Konferencije predsjedatelj ove Radne skupine podnio je izvješće o provedenim aktivnostima u zadnju godinu dana.

18. svibanj 2024 10:11