Tehno
StoryEditor

Hrvati među prvima u svijetu testiraju digitalnu putovnicu

30. Rujan 2023.
Njemačka putovnica, državljanstvofoto Shutterstock

Hrvatska i Finska prve su članice EU koje razvijaju i provode projekt digitalne putne vjerodajnice (DTC). Krajnji cilj jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovije tehnoloških rješenja.

Stručnjaci Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i MUP RH ovih su dana priveli kraju razvoj informatičkog rješenja digitalne putne vjerodajnice. Stoga su u subotu, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na prezentaciji projekta, ponudili svim zainteresiranim građanima mogućnost da među prvima preuzmu digitalnu putnu vjerodajnicu (DTC- Digital travelcredentials) u mobilnu aplikaciju i istraže kako će izgledati putovanje budućnosti.

- Zadovoljan sam danas jer predstavljamo projekt koji je razvila hrvatska pamet i koji Hrvatsku ponovno pozicionira na ljestvici naprednih tehnoloških rješenja koja pridonose stupnju digitalne transformacije. Ovaj pilot projekt kojim smo hrvatskim građanima omogućili da među prvima u svijetu testiraju budućnost putovanja, uz digitalnu putnu vjerodajnicu, predstavlja značajan iskorak prema modernizaciji i olakšanju putovanja te daljnjoj digitalizaciji administrativnih procedura kako u Republici Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Svjesni da se digitalna transformacija sastoji od procesa digitalizacije države, gospodarstva te društva, AKD je hrvatskim građanima, poslovnoj zajednici i javnoj upravi u proteklih sedam godina stavio na raspolaganje niz svojih naprednih IT rješenja, servisa i usluga povjerenja. Budući digitalno doba donosi nove izazove, osigurali smo sigurnu i kvalitetnu primjenu novih tehnologija, uz ulaganja u kibernetičku tehnologiju i ljudske resurse. Kao partner od povjerenja Vlade Republike Hrvatske, i dalje ćemo aktivno sudjelovati u realizaciji Nacionalne razvojne strategije i Strategije digitalne Hrvatske, pratiti europsku regulativu te strateški se orijentirati na projekte koji će pridonijeti realizaciji Strateških ciljeva na razini Europske unije -  izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima. Tehnološki temelj za korištenje digitalne putne vjerodajnice je mobilna aplikacija Certilia, koju građani već uvelike koriste za digitalnu potvrdu identiteta. Aplikacija Certilia ima sve pretpostavke budućeg EU digitalnog novčanika i omogućava identifikaciju korisnika na najvišoj sigurnosnoj razini.

Aktivacija usluge digitalne putovnice je jednostavna. Dovoljno je dodati digitalnu putnu vjerodajnicu (DTC) u postojeću aplikaciju Certilia, koju možete preuzeti online ili instalirati uz podršku studenata u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji koja obavlja upravne poslove. Potrebno je posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu registriranu u aplikaciji, kako bi se aktivirala digitalna putovnica.

- U prvoj fazi testiranja, usluga će biti dostupna na svim Android telefonima, dok se IOS inačica očekuje do kraja godine. Za početak, digitalnim putovnicama moći će se identificirati i putovati iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman, ovo je početna  faza pilot-projekta u kojoj hrvatski građani dobivaju priliku da zavire u budućnost putovanja i istovremeno sudjeluju u testiranju novih načina putovanja s digitalnom putnom vjerodajnicom. Kako se projekt bude razvijao, broj graničnih prijelaza i zemalja uključenih u njega će rasti, sve do trenutka kad će digitalna putna vjerodajnica postati univerzalno prihvaćena i standardizirani dokument za sve građane Europske unije – izjavio je voditelj projekta Ivan Brko

 

23. srpanj 2024 20:23