Hrvatska
StoryEditor

HŽ kreće u nabavku 44 nova vlaka

12. Studeni 2012.

HŽ Putnički prijevoz kreće u nabavku 44 nova vlaka, a počinje i intenzivnija obnova i modernizacija riječkog željezničkog pravca.

Glavni su to zaključci s današnje sjednice Vladinog Povjerenstva za željeznicu o kojima je nakon sjednice izvijestio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Detalji natječaja i cijene vlakova bit će poznati u sljedećih 14 dana, a na natječaju velike šanse ima domaća industrija, odnosno Gredelj i Končar, rekao je Hajdaš Dončić. Povjerenstvo je razmatralo i izvještaj oko 40 stručnjaka koji su detaljno analizirali riječki željeznički pravac i mogućnosti njegova razvoja, rekao je Hajdaš Dončić. Sadašnji kapacitet Luke Rijeka je 150 tisuća kontejnerskih jedinica, a proširenjem Brajdice i Zagrebačke obale u prve dvije faze taj kapacitet može biti povećan na maksimalno milijun i dvjesto tisuća, čime je definiran riječki prijevozni pravac odnosno način njegove izgradnje. Pritom se dionica Skradnik - Zagreb projektira sredstvima Europske unije i taj bi posao trebao biti završen 2015. Završetak svih radova pak predviđen je 2019. godine. 

Prema Hajdaš Dončićevim riječima, nova obnovljena pruga riječkog prometnog pravca, koji počinje u Rijeci i ide prema Botovu i Mađarskoj, je apsolutno zadovoljavajuća za budući teretni promet u riječkoj luci. Na pitanje koliko je radnika do sada napustilo HŽ, rekao je da je do sada 700 radnika potpisalo ili će potpisati ugovor o odlasku uz stimulativne otpremnine od najviše 200 tisuća kuna bruto.

30. travanj 2024 05:18