Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Končar u prvom tromjesečju s 28,4 milijuna eura neto dobiti, trostruko više nego u istom kvartalu prošle godine

29. Travanj 2024.
38. susret Liderova Kluba izvoznika, obilazak Končarafoto Rene Karaman

Grupa Končar u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je neto dobit od 28,4 milijuna eura što je gotovo trostruko više nego u istom kvartalu prošle godine, dok su konsolidirani prihodi dosegnuli 210 milijuna eura, a novougovoreni poslovi 387,2 milijuna eura, izvijestila je kompanija u ponedjeljak.

- Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, Končar je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine -  istaknuto je u priopćenju u povodu objave financijskih izvještaja za prvi ovogodišnji kvartal.

Kako se navodi, konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 210 milijuna eura, što je porast za 38,5 milijuna eura ili 22,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, dok je udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo rekordnih 71,2 posto.

Jedan od najboljih pokazatelja uzlaznog trenda svakako su novougovoreni poslovi koji iznose 387,2 milijuna eura, a od kojih 83,1 posto ili 321,9 milijuna eura zauzima izvozno tržište. Vrijednost narudžbi je 1,6 milijardi eura i veća je za 177,2 milijuna eura nego na kraju 2023. godine, dok ostvarena neto dobit iznosi 28,4 milijuna eura i gotovo je trostruko veća od ostvarenog rezultata u usporednom kvartalu prošle godine. Ostvarena EBITDA iznosi 34,9 milijuna eura, dok je EBITDA marža dosegnula rekordnih 16,6 posto, izvijestili su iz Končara.

U prva tri mjeseca, navodi se u priopćenju, nastavljen je trend visoke potražnje za elektroenergetskom opremom, a tu su priliku maksimalno iskoristila društva Grupe Končar iz poslovnog područja prijenosa i distribucije električne energije, pri čemu se kao najuspješnije društvo ističu Končar – Distributivni i specijalni transformatori.

- Posebno nas veseli činjenica da novougovoreni poslovi i dalje rastu znatno više od prihoda, a u otvorenim obvezama, ‘backlogu‘, ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli su iznos od blizu 800 milijuna eura. Nastavili smo i s daljnjim ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Končara. Pritom je važno naglasiti kako je CAPEX u prvom tromjesečju ove godine dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi blizu 11 milijuna eura. Iako najveći izazovi za poslovanje predstavljaju neizvjesno makroekonomsko i geopolitičko okruženje, značajan rast ugovorenih poslova koji su temelj za prihode u budućnosti, daju nam realnu osnovu da ćemo nastaviti s daljnjim uspješnim i održivim rastom poslovanja -  izjavio je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Iz kompanije su izvijestili da je nastavljen i proces restrukturiranja Grupe Končar te je započet proces pripajanja društava Končar – Inženjering i Končar – Energetika i usluge u sastav Matice (KONČAR d.d.).

- Očekuje se da će novi organizacijsko-operativni model omogućiti jačanje sinergije unutar društava Grupe Končar s ciljem učinkovitije isporuke složenih rješenja s najvećom dodatnom vrijednošću -  naveli su iz Končara.

12. lipanj 2024 06:38